Доступність посилання

ТОП новини

«Те, що лікар прописав». Чи є нині дефіцит ліків в аптеках?


Українські аптеки продають медичні препарати з двохсотвідсотковою націнкою, про це заявили податківці під час перевірок фармацевтичних закладів. Два місяці тому уряд обмежив до 10% оптову надбавку і до 25% - роздрібну надбавку на ціни на ліки. За півтора місяці в Україні закрилося півтисячі аптек. Дві з половиною тисячі їхніх співробітників звільнили або відправили у відпустки за власний рахунок. Чи є нині дефіцит ліків в аптеках? Чи якісні ліки купують українці? Скільки в аптеках препаратів вітчизняного та іноземного виробництва?

Контроль за ліками
В Україні відсутній контроль за вживанням лікарських засобів, стверджує колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Пацієнти ковтають пігулки, керуючись рекламою, а не лікарськими приписами. До того ж, за словами екс-міністра, препарати вітчизняного виробництва за ціною є набагато дешевші, ніж імпортні, але не менш ефективні. «На сьогоднішній день інформації про те, що українські медикаменти є неякісними, практично немає. Уряд повинен був розробити Постанову щодо регулювання, а не цін. Це повинно було бути зроблено в лютому-березні, коли почали рости ціни. Іноземні фармкомпанії ведуть агресивну політику в сфері реклами. Вітчизняні засоби тут програють, тому їх і купують менше.
Застаріле обладнання не дозволяє ретельно контролювати якість медичних препаратів, зазначає Костянтин Косяченко, заступник голови Державної служби лікарських засобів МОЗ України. «Є певний рівень контролю, він не достатній. Але якщо є факти неякісних і фальсифікованих товарів, то ця інформація, безумовно, оприлюднюються».
Уряд все-таки реформував Державну службу лікарських засобів. При Кабінеті міністрів буде створена нова структура, яка буде перевіряти якість медичних препаратів і регулювати ціни на них, зазначає Зиновій Митник, заступник міністра охорони здоров’я України. «Контроль стосуватиметься не лише фармвиробників і людей, які працюють в оптовій чи роздрібній торгівлі, а всієї сфери».
Ліки в – дефіциті
В українських аптеках 30% ліків - вітчизняного виробництва, а 70% - імпортовані, каже фармацевт Тетяна. За її словами, за останні півроку обсяги продажу препаратів українських виробників збільшилися приблизно на 10%.
«Українці виробляють в основному засоби, які розробляють інші компанії. В Україні таких спеціалістів, які займаються розробкою, немає», - зазначає фармацевт.
Одеські аптеки нині відчувають дефіцит у медичних препаратах, які щодня потребують хворі на діабет, серцево-судинні та онкологічні захворювання. Власники аптек пов’язують ситуацію зі стрибком курсу долара.
Ситуацією, що склалася із забезпеченням ліками, занепокоєні не лише працівники аптек Одеси. На сполох б’ють одесити й міське керівництво.
«Доки ситуація не стабілізується, нові ліки ми купувати не будемо. Коли це станеться, ми не знаємо. Нині світла наприкінці тунелю ми не бачимо», - розповіла працівниця адміністрації мережі Сімейних аптек в Одесі.
З аптек зникли перш за все медичні препарати іноземного виробництва.
Занепокоєні й звичайні одесити. Вони вже відчувають дефіцит ліків.
Віра Петрівна, пенсіонерка: «І ціни ми відчуваємо, і дефіцит також відчуваємо».

Олена, молода мама: «Вже у третю аптеку змушена була зайти, щоб купити стерильну вату. Її немає у продажу. Пройшла з площі Конституції ось сюди, в інший кінець району. Отож, дефіцит відчуваємо. Не те слово…».
Міський голова Одеси Едуард Гурвіц теж занепокоєний нинішнім дефіцитом ліків у аптеках міста. «Номенклатура ліків в аптеках значно зменшилася, і це зменшує можливості лікування для хворих. Нас дуже турбує ситуація, пов’язана зі забезпеченням інсуліном. Місту достатньо складно вирішувати проблему забезпечення ліками лікарень, які є у комунальній власності. Медицина має делеговані повноваження. Держава виділяє на ці потреби недостатнє фінансування. Звичайно, ми цим дуже стурбовані».
Українські фармацевтичні компанії змушені піднімати ціни на свою продукцію, оскільки працюють на імпортній сировині, вартість якої через валютні коливання зросла, пояснює Григорій Макаренко, начальник відділу постачання Борщагівського хімфармзаводу. «Нам доводиться купувати долар за 9 гривень. Як же вижити зараз національному виробнику? Ми з неякісної сировини не робимо ліки, бо ми ж своїм дітям і онукам їх продаємо. Все, що робимо, продаємо в Україні. Мала кількість товарів іде в Росію, Молдову, Узбекистан».
На українському фармацевтичному ринку лише 30 % ліків - препарати вітчизняного виробництва. У 2008 році, за інформацією Державної податкової адміністрації, держава імпортувала лікарських засобів на понад 6 мільярдів гривень.


Чи задоволені Ви якістю ліків, які купуєте в аптеках? Чи ефективні вони?
Андрій, менеджер: Те, що я купую, нормальне, зазвичай якість задовольняє.
Наталія Євгенівна, державний службовець: Вітчизняні ліки купую. Більш-менш відповідає якість ціні. А от у імпортних ліків ціна завжди висока, а якість – не в усіх.
Сергій, підприємець: Ідентичні препарати можуть коштувати зовсім по-різному.
Людмила, пенсіонерка: Не можна думати, що якщо ціна висока, то і якість їй відповідає.
Олександр, політичний технолог: Держава цю сферу погано контролює, тож приватні інтереси вирішують все. Тож є зловживання, звичайно.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG