Доступність посилання

ТОП новини

Санітарні служби об’єднуються проти біотероризму та грипу


Використання бактеріологічної зброї особливо цікавить терористів, оскільки йдеться про масштабну паніку
Використання бактеріологічної зброї особливо цікавить терористів, оскільки йдеться про масштабну паніку

Брюссель – Одразу після терористичної атаки у Сполучених Штатах у 2001 році та конвертів із бацилами «сибірської виразки», частина країн Європи, Америки та Азії вирішила разом стати на сторожі здоров’я людей. Таким чином з’явилася «Ініціатива світової санітарної безпеки». Під її прицілом – можливі терористичні акції із застосуванням біологічних, хімічних та радіологічних засобів. Сьогодні відбулося засідання міністрів охорони здоров’я країн «Групи Семи», що є членами цієї ініціативи. Говорили про швидке реагування, координацію, кордони та вакцину.

Загальновідомо, що координацією дій на міжнародній арені у випадках терористичних атак займаються спеціальні антитерористичні служби. А глобальними пандеміями займається здебільшого Всесвітня організація з охорони здоров’я. «Ініціатива світової санітарної безпеки» служить своєрідним доповненням до цих двох організацій. Її учасники – санітарні служби Німеччини, Канади, США, Франції, Італії, Японії, Британії та щойно долученої Мексики.
Європейська Комісія разом із міністерством охорони здоров’я Сполучених Штатів були біля витоків цієї ініціативи. Ніна Пападулакі, речниця Єврокомісії в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла про її основні напрямки діяльності. «Головне завдання «Ініціативи світової санітарної безпеки» – об’єднати країни у боротьбі проти біологічного тероризму та обмінюватися інформацією для поліпшення світової санітарної безпеки. У неї є три пріоритетні ділянки роботи: прикордонна політика, дослідження і розвиток медичних запобіжних засобів та інформування у ризикованих та кризових ситуаціях», – зазначає Ніна Пападулакі.
Кордони ЄС не перекриватимуть навіть за пандемії грипу
Саме питання функціонування прикордонних служб сьогодні жваво обговорювали у Брюсселі.
Французький міністр охорони здоров’я Розелін Башло-Наркен виступила категорично проти створення обмежень перетину кордонів у межах Європейського Союзу. «Перекриття кордонів у випадку пандемії грипу усередині Євросоюзу мені видається неможливим. До речі, всі країни-члени ЄС висловилися проти закриття кордонів», – наголошує вона. Французький міністр переконана, що такі рішення можуть викликати тільки погіршення ситуації.
Проте, на сьогоднішньому засіданні, що вже є дев’ятим від часу створення цієї ініціативи, звучали також пропозиції створити світову структуру з розробок вакцин та інших запобіжних засобів.
«Ми мусимо переконатися в тому, що кожен із нас індивідуально і всім загалом забезпечимо просування та чітке усвідомлення того, що нам потрібна світова структура з медичних запобіжних засобів. Це вирішальне питання, якщо ми обговорюємо найкращий шлях захисту всіх наших громадян», – заявила Давн Прімароло, британський державний міністр з питань громадського здоров’я.
Створили групи проти «сибірки», грипу та радіації
Для подальшої роботи у забезпеченні санітарної безпеки створені 5 спеціалізованих робочих груп.
Одна група отримала назву «Лабораторії», її місія полягає у співпраці з виявлення дуже небезпечних патогенних часток, таких як, наприклад, бацили «сибірки». Наступна – це група «Управління ризиками та комунікаціями». Третя група займається питаннями пандемії грипу. І останні дві робочі групи сконцентровані на хімічних субстанціях та радіаційних небезпеках.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG