Доступність посилання

ТОП новини

Росія поскаржилася Єврокомісії на Україну за газовий борг (європейська преса)


Прага – Впливові європейські газети продовжують висвітлювати загострення газових стосунків між Москвою і Києвом. Деякі видання інформують, що Кремль вирішив спонукати Європейську Комісію, щоб та тиснула на Україну щодо сплати газового боргу російському «Газпромові». Тим часом дехто з оглядачів та експертів на Заході вважає, що пропозиції Росії стосовно європейської системи безпеки можуть бути цікавими після «наповнення ідеї Медведєва змістом».

Впливова «Файненшел Таймс» знову пише про зростання газового протистояння між Росією та Україною. Газета інформує, що деталі нової газової угоди між двома сторонами поки що не узгоджені, особливо, що стосується так званого «перехідного періоду» з 2009 до 2011 року, коли Україна має повністю перейти на європейські газові ціни. Наразі Москва вимагає від Києва сплати понад 2 мільярдів доларів газового боргу, а українська сторона висловлює свою незгоду щодо розмірів цього боргу і щодо того, хто має платити. «Файненшел Таймс» інформує, що у вівторок керівництво «Газпрому» звернулося до представників Єврокомісії щодо сплати української газової заборгованості і вважає, що «Брюссель має якось вплинути в рамках вирішення суперечки, або ж хоча б переконатися, що у випадку перепадів у постачанні палива винним може бути не лише «Газпром». «Нафтогаз України», як звертає увагу лондонське видання, скаржиться, що в умовах фінансової кризи «у нас виникли труднощі щодо сплати боргу». Водночас, як наголошує «Файненшел Таймс», російський прем’єр Володимир Путін пригрозив, що «не потерпить», щоб Україна знову «крала газ».

Московська «Нєзавісімая газєта» опублікувала інтерв’ю з директором паризького Інституту міжнародних відносин Домініком Давідом, який прогнозує великий діалог між Росією і Заходом з приводу розширення НАТО і питань європейської безпеки. Французький експерт не приховує того, що рішення саміту НАТО у Брюсселі щодо відкладення питання про ПДЧ для України і Грузії були викликані й позицією Росії. Домінік Давід також вважає, що готовність Москви піти на поступки на Кавказі може поліпшити сприйняття Заходом пропозицій Дмитра Медведєва щодо договору про європейську безпеку. Давід також вважає, що було «пасткою для Заходу, коли він на квітневому саміті у Бухаресті заявив про можливість прийняття України та Грузії до Альянсу». Це, на думку французького експерта, було «нераціональним рішенням». Разом з тим французький експерт закликає Росію якомога швидше встановити контакти із новим президентом США, щоб виторгувати собі важливішу роль у міжнародних процесах.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG