Доступність посилання

ТОП новини

Литва та Україна зміцнюють співпрацю


Віктор Ющенко і Валдас Адамкус під час офіційної церемонії зустрічі у Вільнусі, 9 грудня 2008 р.
Віктор Ющенко і Валдас Адамкус під час офіційної церемонії зустрічі у Вільнусі, 9 грудня 2008 р.

Рига – 9 грудня Президент України здійснив візит до Литви. Віктор Ющенко і його литовський колега Валдас Адамкус підписали Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Литвою та Україною на 2009-10 роки. Цей документ визначає механізми і напрямки співпраці у галузях безпеки, транспорту, загалом економіки, а також у загальній історичній спадщині та повазі до пам’яті жертв тоталітарного режиму.

У перебігу візиту сторони обговорили широке коло питань – від двосторонніх українсько-литовських відносин до євроатлантичної співпраці. Значна увага була зосереджена на енергетичній співпраці між обома країнами.
Заступник радника президента Литви Юрга Вільпішаускайте повідомила, що Валдас Адамкус та Віктор Ющенко домовилися продовжувати активне двостороннє співробітництво у сфері транзиту, особливо в реалізації проекту нафтопроводу Одеса – Плоцьк – Гданськ та створення Каспійсько-Чорнорморсько-Балтійського енерготранзитного простору. Цей проект хочуть якомога ширше представити партнерам у ЄС.
Віктор Ющенко повідомив, що Україна готова постачати електроенергію до Литви. Сторони обговорили можливість створення українсько-литовської робочої групи з питань енергетики.
Президент України також повідомив про зацікавленість українських підприємців взяти участь у проекті будівництва нової атомної станції у Литві. Два українських підприємства – «Атомсервіс» та «Атоменергоремонт» уже звернулися офіційно до уряду Литви з проханням взяти участь у конкурсі на будівництво нової Інгалінської АЕС.
Литва сподівається, що ЄС скасує візи для українців
Президенти України та Литви визнали, що пріоритетними цілями литовсько-українських відносин є європейська та євроатлантична інтеграція України.
За словами заступника радника президента Литви Юрги Вільпішаускайте, Литва надає тверду підтримку намірам України укласти з ЄС амбіційну угоду про асоціацію.
Президент Литви зазначив, що необхідно розвивати співпрацю між двома країнами, щоб діалог між ЄС та Україною про безвізовий режим, який розпочався у жовтні цього року, швидше дав позитивні результати.
Валдас Адамкус та Віктор Ющенко у перебігу зустрічі висловили думку, що майбутнє членство України у Північноатлантичному альянсі сприятиме створенню безпеки і стабільності у Європі та сусідніх країнах. За словами президента Литви, затверджені у Бухаресті і повторені в Брюсселі зобов’язання Альянсу стосовно безпеки та суверенітету України є історичним досягненням.
(Рига Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG