Доступність посилання

ТОП новини

Рівне: Головний біль нового голови – комунальна сфера


Рівне – Сьогодні в Рівному офіційно оголосять результати виборів. На оприлюднення фактично підрахованої в першу добу інформації пішло 10 днів. Досі переможець виборів Володимир Хомко не міг покинути крісло керівника Рівнеоблводоканалу та пересісти в крісло міського голови. Тим часом місто як ніколи потребує кардинальних комунальних змін, які прагне розпочати новий голова.

Наступного після виборів ранку під вікнами багатоквартирного будинку, де мешкає Володимир Хомко, працівники ЖЕКу стригли газон. Попросивши цього не робити, пан Хомко спробував зануритися в міські проблеми. З’ясувалося, що невпорядковані з осені газони – найменша з них.

Однак зайти до кабінету міського голови не дозволяла незавершена процедура оголошення результатів. У тервиборчкомі не поспішали уточнювати протоколи й чекали шестисот тисяч гривень на заробітну плату членам комісій. Кошти надійшли лише вчора увечері.

Рівняни мають шанси зустріти Новий рік без тепла

А тим часом Рівне,як ніколи, потребує кардинальних змін у комунальній галузі. Газовики щокварталу погрожують невиділенням лімітів на газ. Рівняни мають шанси зустріти Новий рік без тепла. Як повідомив керівник комунального підприємства «Теплотранссервіс» Петро Сергійчук, на наступну декаду ліміти вже випрошені. А от що буде в Новому році – неясно, зважаючи на 15,5 мільйонів боргу, утворених за останніх півтора місяця.

Натомість рівняни боржниками себе не вважають, бо так званий борг – це поточні проплати за листопад і кілька жовтневих днів, здійснювати які вони мають право до 20 грудня.

Коли переможець виборів Володимир Хомко спробував вникнути в проблему роботи теплопостачальних підприємств – каже, що вжахнувся: «30 мільйонів боргу, нарощених за поточний рік – про яке покращення ви говорите? Це більше, ніж за всі попередні роки. У Рівному ж навіть не одне теплопостачальне підприємство, а чотири. Мало хто про це навіть знає – є «Комуненергія», «Теплотранссервіс», «ЕСКО» і «Торговий дім». І це все дублюється – уявіть собі, скільки там керівного складу і які адміністративні витрати. І в «Водоканалі» такі ж витрати. І в ЖЕКах – це все ж можна об’єднати. У Рівному був колись створений єдиний розрахунковий центр, але його розвалили суто з суб’єктивних причин – я знаю, чому… А в Луцьку ж він працює ідеально».

Перший візит з цього приводу Володимир Хомко зробить до Луцька, де вже давно успішно працює єдиний розрахунковий центр. А ще спробує застосувати в Рівному досвід німецького міста Гале, єдиний комунальний холдинг у якому живить половину міського бюджету. Володимир Хомко заявив про бажання застосувати винаходи місцевих науковців з Університету водного господарства і природокористування для утилізації сміття на міському полігоні, та нарешті розчистити водну артерію міста – річечку Устя. А ще створити офіційний міський притулок для бездомних собак.

«Рівняни повинні відчути одразу, що в місті щось змінилося. Хоча б у тій сфері, яка не потребує великих капіталовкладень: вивезення сміття, обслуговування населення у ЖЕКах, видача довідок – багато нарікань є. Буду робити соцопитування – найнадійніший спосіб дізнатися, хто як працює», – каже переможець виборів Володимир Хомко.

А звільнення міських чиновників таки будуть. Однак не одразу, а тільки після того, як новий голова ретельно промоніторить їхню роботу – і в першу чергу щодо реагування на заяви і скарги мешканців міста.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG