Доступність посилання

ТОП новини

Екс-президентові Фінляндії вручили Нобелівську премію миру


Колишній президент Фінляндії Мартті Ахтісаарі сьогодні отримав Нобелівську премію миру за свою тридцятирічну миротворчу діяльність на різних континентах.

Його нагородили дипломом та медаллю на церемонії в Осло.

Як йшлося в привітанні, Ахтісаарі своїми миротворчими зусиллями від Намібії до Косова та Індонезії «зробив внесок у встановлення миру в світі».

Натомість колишній президент Фінляндії під час своєї промови сказав: «Війни та конфлікти не є невідворотними. Їх організовують люди. Завжди є інтереси, які просуваються війною. Тому ті, хто має владу і вплив також може зупинити конфлікт. Мир – це питання волі. Всі конфлікти можна владнати».

Сьогодні церемонії вручення Нобелівських премій відбуваються в Осло та Стокгольмі. Традиційно премії вручають в день пам’яті Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896 року.

Премію миру, згідно з заповітом Альфреда Нобеля, вручають в Осло. Премії ж з медицини, хімії, фізики, літератури, а також економіки (цю премію заснували вже піля смерті Нобеля в дусі його заповіту) вручать у Стокгольмі.

Володарями Нобелівських премій цього року стали 12 представників США, Франції, Японії, Німеччини та Фінляндії.

Зокрема, серед їхніх досягнень – дослідження вірусу імунодефіциту та папіломавірусу людини; дослідження у сфері елементарних частинок; відкриття зеленого флуоресцентного білка, за допомогою якого вчені змогли спостерігати за тими процесами, які раніше були невидимими, наприклад, вивчення клітин мозку чи поширення ракових клітин.

Сьогоднішня церемонія вручення Нобелівських премій – 107-ма за ліком. У кожній із шести нобелівських дисциплін її розмір склав приблизно 1,2 мільйона доларів.
XS
SM
MD
LG