Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція реальна чи віртуальна?


Михайло Чечетов, Володимир В’язівський
Михайло Чечетов, Володимир В’язівський

Гості Свободи: народні депутати Михайло Чечетов (Партія регіонів) та Володимир В’язівський (Наша Україна)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Немовля-коаліція може виявитися мертвонародженим. Беззаперечну єдність у прагненні утворити неокоалцію демонструють виключно Блок Литвина та БЮТ.
З НУНСу лише «Народна самооборона» має тотожні прагнення. І за поодинокими винятками цього не прагне «НУ» та «Єдиний центр». Від президентськоорієнтованих депутатів залежить, чи буде коаліція, чи ні.
І ще один фактор. Вкотре ображена Партія регіонів, альянс з БЮТом якої знову не відбувся, хоча щастя було на відстані простягнутої руки.
Хоча новобраний спікер Володимир Литвин і оголосив про створення коаліції одразу по результативному голосуванню за себе, але може статися так, що він видавав бажане за дійсне.
Пане Чечетов, а хто був би спікером, якби відбувся альянс Партії регіонів та БЮТ?
Михайло Чечетов (переклад): Такого альянсу не відбулося, і говорити про те, хто був би, навіть нецікаво.
- Чому?
Михайло Чечетов: Я хочу сказати, що відбулося зсередини.
Зсередини відбулося наступне. Два тижні тому «НУ» обрала лідером Віктора Ющенка. Коли треба було їхати на похорони в Росію Алексія, ну, з’їхалися лідери багатьох країн Європи, то частина православних в «НУ» у зв’язку з тим, що Ющенко не полетів у Росію на похорони, образилася.
Вона вирішила жорстко покарати свого Президента. Не просто покарати, вона його «кинула». Всупереч волі Президента обрати Головою ВР тільки Плюща вони здійснили такий грандіозний «кидок», котрий треба записати у Книгу Гіннеса, і взяли та й проголосували за Литвина.
У цій ситуації «НУ» своїми руками наділа хомут відповідальності відразу на дві шиї: на Тимошенко і на Ющенка. І тепер сьогодні за те, що інфляція, за те, що гривня летить, за те, що підприємства не працюють, відповідають разом і Ющенко, і Тимошенко.
А загалом суміш яка утворилася? Подивіться, хто голосував? Комуністи голосували, націоналісти «НУ» і соціальні популісти БЮТ. Оця гримуча суміш… Такого ніколи в історії не було, щоб зійшлися разом націоналісти, комуністи і соціальні популісти.
Михайло Чечетов: Ми зайняли опозиційну нішу і будемо дивитися, куди ж ця гримуча суміш соціальних популістів, націоналістів і комуністів на чолі з Ющенко і Тимошенко приведуть країну.
Звичайно, Партія регіонів не могла долучитися як партія, яка стоїть на державницьких позиціях. Як партія прагматична, реалістична ми зайняли опозиційну нішу і будемо дивитися, куди ж ця гримуча суміш соціальних популістів, націоналістів і комуністів на чолі з Ющенко і Тимошенко приведуть країну.
- Пане Чечетов, чому Ви ніколи не відповідаєте на поставлене питання? Я Вас про одне запитав, а Ви мені лекцію прочитали, те, що Ви в штабі вивчили, можливо.
Я Вас запитав: хто був би спікером, якби була коаліція Партії регіонів і БЮТ? Перемови про створення цієї коаліції ви вели.
Я ж прості речі питаю, а не про гримучу суміш.
Михайло Чечетов: Мене, як доктора наук, не треба вчити! Це, може, Вас вчать ті, хто вас фінансує! Мене не треба вчити! Я говорю те, що я знаю!
Коаліції не відбулося, тому що…
- Ну. Але ж ви домовлялися.
Михайло Чечетов: Коаліції не відбулося, оскількими не ставили…
- У нас є ще правила українську мову вживати.
Михайло Чечетов: Я на своїй території, мене вчити не треба! Як я вважаю за потрібне, так я й буду говорити!
- Це побажання. Я ж Вас не вчу. Я Вам ставлю запитання. Ви ж погодилися прийти в цю студію. Знаєте, що Вам ставитимуть запитання…
Михайло Чечетов: Тому я й дам відповідь на Ваше запитання.
З самого початку ми зрадили характер проведення переговорів офіційний і визначили кожного заступника голови фракції вести переговори і з БЮТ, і з «НУ», і з комуністами,і з Литвином.
Але ми не приймали рішення щодо того, що от саме коаліція з «НУ» чи саме коаліція з БЮТ, чи з Литвиним – це пріоритетний напрямок. Такого не було.
І залежно від результатів переговорів ми тоді повинні були б вийти на якесь рішення. Проте вийшло, що позиція «НУ» випередила всі наші переговори, і вони буквально, як говориться, вивернули ситуацію, коли таким величезним політичним «кидком» зробили революцію в парламенті, звісно, виставивши на посміховисько Президента.
- Тобто факт «кидка» Ви визнаєте з боку БЮТ?
Михайло Чечетов: Так.Факт величезного політичного «кидка» з боку «НУ» стосовно до Президента ми визнаємо, оскільки Президент стояв на позиціях Івана Плюща, а вийшло навпаки.
- Пане Чечетов, я можу писати свої запитання або жестами їх висловлювати. Я запитую: факт «кидка» з боку БЮТ Партії регіонів мав місце?
Михайло Чечетов: «Кидок» був би тоді, якби ми визначили як пріоритетний наш напрямок створення коаліції з БЮТ. Ми ніколи про це не говорили. Ми в однаковій мірі вели переговори з «НУ», з комуністами, з Литвином.
- Пане В’язівський, чи буде коаліція? Оскільки від позиції вашої фракції, точніше тієї частини, про яку згадав пан Чечетов в контексті поховання Алексія ІІ…
Володимир В’язівський: Я не зрозумів до кінця цієї аналогії, хто там кого мав поховати.
Вчора о 12-ій годині на фракції НУНС були присутні із 72 — 60 депутатів, 55 голосами проголосувала за процедуру офіційних перемов НУНС-БЮТ-Блок Литвина.
Я був присутній на засіданні фракції в числі тих 55 депутатів. Я голосував за початок таких перемов. Формат був простий.
Так як нам ставили умову, що Голову ВР не обираємо, поки не буде створена коаліція, то ми висловили позицію і делегували керівництво фракції для тих перемов.
- Так буде коаліція? Ви зараз маєте можливість вести перемови.
Володимир В’язівський: Ми далі стоїмо на тих позиціях. І зараз те, що й напланували, те й напрацьовуємо.
Зараз група наших переговорників працює над тим, щоб дійти до спільного пакету, який називається «коаліційна угода».
- А вона у вас є, коаліційна угода?
Володимир В’язівський: Один із варіантів я маю коаліційної угоди, тому що виявилося таким чином, що вчора нашій переговорній групі спочатку дали майже 100 сторінок, це приблизно та коаліційна угода, яка була свого часу підписана «НУ» і БЮТ, а під кінець дня нам дали іншу угоду.
Володимир В’язівський: Під кінець дня нам дали іншу угоду. Швидше, ця коаліційна угода, яку готувала Юлія Володимирівна разом з Партією регіонів.


Це зовсім інший документ. Він має у собі 14 сторінок.
Я так розумію, пан Михайло може підтримати, що це, швидше, ця коаліційна угода, яку готувала Юлія Володимирівна разом з Партією регіонів.
- Не знаю. Він говорить, що вони взагалі не орієнтувалися на БЮТ, наскільки я розумію.
Я правильно Вас розумію, пане Чечетов?
Михайло Чечетов: Так, так…
Володимир В’язівський: Я не знаю, на кого вони орієнтувалися, але над документами працювали.
- Тобто, це зовсім інший документ?
Володимир В’язівський: Так, це зовсім інший документ. Він має у собі 14 сторінок.
- 14. Тому що сьогодні в Інтернеті з’явилася інформація, що 8 або 10 сторінок. У Вас уже 14.
І як ваш настрій? Ви збираєтеся підтримувати? Там є щось, що суперечить вашій позиції, якісь перестороги, невиконання певних умов або вимог?
Володимир В’язівський: Я хочу висловити позицію загальну.
Напевне, між одним документом, який був, демократична коаліційна угода, і документом, який планувала Юлія Володимирівна з Партією регіонів підписати, вони є кардинально різні за своїм принципом світоглядним.
Хоча треба віддати належне, багато світоглядних питань тут просто зняті. Просто зняті. Мабуть, для іншої мети будувалася ця коаліція БЮТ і Партії регіонів…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG