Доступність посилання

ТОП новини

Помаранчева принцеса перемогла двох Вікторів (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань аналізують життєздатність і перспективи нової парламентської коаліції в Україні. Дехто називає її прозахідною, однак чимало оглядачів сумніваються в її політичних засадах та тривалості існування. У пресі також анонсується суботній боксерський поєдинок у німецькому Маннгаймі, де свої світові професійні титули у суперважкій вазі захищатиме Володимир Кличко. А його суперник – чорношкірий американський боксер Хасим Рахман.

Російська газета «Ізвєстія» вважає, що «помаранчева принцеса» Юлія Тимошенко переграла вчора у парламенті двох Вікторів – президента Ющенка і опозиціонера Януковича. Це видання вважає, що хитрим маневром переговорів про коаліцію з Віктором Януковичем і його Партією регіонів Тимошенко налякала Віктора Ющенка і зробила його більш поступливим щодо нової конфігурації коаліції за участі БЮТ НУНС і Блоку Литвина, що була проголошена у вівторок. Але, як запитує оглядач «Ізвєстій», чи витримає влада випробування фінансовою кризою, коли непопулярні кроки неминучі. Тому у московській газеті схильні вважати, що у найкращій позиції перебуває головний опозиціонер Віктор Янукович, який тепер може спокійно готуватися до виборів, граючи на провалах влади у час кризи.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» висловлює сумніви щодо міцності нової коаліції та інформує, що багато спостерігачів вважають її нестійкою. До того ж, як зауважує газета, «незрозуміло, чи пані Тимошенко залишиться на посаді Прем’єра». «Файненшел Таймс» наводить слова неназваних експертів про те, що «сам Ющенко рішуче виступив проти коаліції з пані Тимошенко, розглядаючи її як супротивника у президентській кампанії 2009 року». Це впливове видання вважає, що новій «прозахідній коаліції» важко буде «витримати іспит діями» і вона «може роздратувати Росію, яка не схвалює прозахідного курсу Києва, включно з планами вступу до НАТО та ЄС».

Німецька «Ді Вельт» інформує, що український чемпіон світу з боксу у надважкій вазі Володимир Кличко «погрожує перемогти у суботу чорношкірого американця Хасима Рахмана». Газета наводить слова Володимира про рівень його підготовленості до цього бою в німецькому Маннгаймі і про те, що він планує виграти переконливо, тобто нокаутом. Хоча, як зауважує «Ді Вельт», Хасим Рахман також «не подарунок», він був чемпіоном світу, бив самого Леннкоса Льюіса і має великий досвід на ринзі.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG