Доступність посилання

ТОП новини

Менше, але кращі: у Рівному – дефіцит маршрутних таксі


Рівне – Зусилля влади щодо впорядкування міських пасажирських перевезень у Рівному призвели до дефіциту маршрутних таксі, які давно стали основним транспортом для рівнян. Упродовж кількох днів чимало хто з городян запізнюється на роботу, а дехто вже призвичаївся ходити пішки – кількість задіяних маршруток зменшилася на 40 відсотків.

Таксисти знову на грані страйку, а пасажири, котрі вранці добираються на роботу з мікрорайонів, у відчаї: маршрутки проїжджають повз зупинки, не зупиняючись. Зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт», котрі вступили в силу 17 листопада, змусили людей поводитися чемніше і шикуватись у черги – зайвих у маршрутки не беруть.
А далі прийшов час проведення чергових тендерів на перевезення. І тут уже непереливки стало усім підприємцям, котрі возили людей на переобладнаному транспорті.
Голова спілки водіїв Рівненщини Сергій Овчинніков розповів: «За новим Законом, на регулярні рейси, щоб перевозити людей, перевізники мають запропонувати автобуси, а не переобладнаний з вантажного транспорт. Але зараз економічна криза – банки надають кредити під дуже великі відсотки, і перевізники не мають можливості придбати цей транспорт – тож і автотранспортна криза у Рівному, як і в нашій державі».

Управління транспорту: хотіли – як ліпше…

Пік звільнень перевізників відчується місяців через два, коли закінчаться усі дозволи на перевезення. Адже держава дозволила перевізникам працювати на старих авто до закінчення ліцензії, а далі – зась.
Тим часом начальник управління транспорту Рівненського міськвиконкому Василь Сливка стверджує: перевізники ще рік тому знали, що такі вимоги про автомобілі, які відповідають нормам, доведеться виконувати рано чи пізно. Донедавна таксисти казали, що спроможні взяти кредити і купити нові автобуси: «Ми чекали, що їх з’явиться набагато більше».
Плани поламала криза, каже перевізник Іван Пащинський, котрий досі працював на переобладнаному авто. Він дивується – дозвіл Мінтрансу на експлуатацію його автомобіля дійсний ще три роки, але на конкурс його вже не беруть: «У мене «Івеко», там 19 місць. Я його навіть не подавав на конкурс, а придбати новий тепер немає можливості».

Вихід – пільгові кредити
За таких умов, зазначає заступник голови Рівненської спілки водіїв Валентин Демчук, з часом кількість маршруток зменшиться до катастрофічно малої.
Тож нині перевізники готують пропозиції для змін до законодавства, вони задумали провести всеукраїнську акцію протесту. Однак спочатку спробують достукатися до транспортного керівництва. Єдиним виходом із ситуації, щоб не порушувати закон, можуть бути лише пільгові кредити зі зниженими ставками, але поки що в Україні все навпаки, каже голова спілки водіїв Сергій Овчинников.
«Якщо людина хоче експлуатувати автобус чи машину для перевезень пасажирів, роблять ще більшу відсоткову ставку. У цивілізованих країнах все навпаки, бо в першу чергу там думають про пасажирів», – обурюється Сергій Овчинніков.
У деяких обласних центрах влада укладає з перевізниками тимчасові угоди. У Рівному на це підуть хіба що у випадку, якщо міськвиконком пікетуватимуть не водії, а пасажири, яким набридне ходити пішки.
(Рівне – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG