Доступність посилання

ТОП новини

До заворушень у Греції додався антиурядовий страйк


Греція -- зіткнення молоді з поліцією під час масових заворушень в Салоніках, 10 грудня 2008 р.
Греція -- зіткнення молоді з поліцією під час масових заворушень в Салоніках, 10 грудня 2008 р.

Прага – На заворушення молоді й анархістів у Греції наклався загальний страйк профспілок. Тиск на нинішній консервативний уряд країни зростає.

Супротивники грецької влади в середу продовжували сутички з поліцією, п’ятий день поспіль. Зокрема, в Афінах після бійок біля парламенту вони закидали пляшками із займистою рідиною будинок суду. Там цього дня розглядали справу поліцейських, що вбили підлітка, з загибелі якого й почалися заворушення ще в суботу. Нападники розбили телевізійний автобус, поліція відбивалася сльзогінним газом.
Були сутички й у центрі грецької столиці, де понад 10 тисяч осіб вийшли на демонстрацію, яку організували профспілки як соціальний протест, але над якою швидко замайоріли чорні прапори анархістів.
А ввечері в середу нові бійки спалахнули біля кількох вишів в Афінах і в Салоніках.
Але масштаби цих сутичок уже менші, ніж попередніми днями. Вважають, що молодіжні заворушення в Афінах та інших містах Греції, найгірші від 1970-х років, можливо, вже потроху закінчуються. Натомість країну охопив у середу загальний страйк, який влаштували два найбільші профспілкові об’єднання.
Втрати фінансові й моральні
Цей страйк був запланований давно, та його протиурядова спрямованість збіглася зі спрямованістю погромників. Профспілки протестують проти соціальної політики правого уряду консерваторів, але до цього додалася різка критика влади за нездатність упоратися із заворушеннями.
Їхні наслідки лише починають підраховувати, але одні оцінки говорять про шкоду принаймні в 50 мільйонів євро, а інші й про 200 мільйонів – у перебігу кількаденних погромів пошкоджено й розграбовано сотні підприємств, у першу чергу закладів торгівлі чи банків, кількадесят їх цілком спалено.
Уряд пообіцяв у середу фінансові відшкодування потерпілим – по 10 тисяч євро термінової допомоги плюс податкові і кредитні пільги. «Уряд має твердий намір не тільки зміцнити почуття безпеки громадян, а й підтримати підприємства, що потерпіли, допомогти їм знову стати на ноги, не звільняти працівників і працювати без перешкод у цей передріздвяний час», – заявив прем’єр-міністр Костас Караманліс.
Як саме він збирається зміцнювати почуття безпеки, прем’єр не пояснив. І люди вже не дуже вірять в обіцянки влади покласти край заворушенням. Вони розчаровані, серед іншого, діями, а точніше, практичною бездіяльністю поліції, яка ще на початку заворушень заявила, що тільки захищатиметься – мовляв, щоб не було нових жертв.
Тим часом у середу під час суду над поліцейськими їхні адвокати оголосили перші дані балістичної експертизи: куля, яка вбила підлітка в суботу, влучила в нього рикошетом, відскочивши від чогось згори. Отож виходить, що поліцейські таки стріляли в повітря як попередження й для самозахисту, коли намагалися зупинити молодь, що закидала їхню машину камінням, а не цілили прямо в нападників, як то твердили свідки з боку молодіжного угруповання.
Критика уряду наростає
А ще в Греції трохи дивуються з того, як легко простий бунт невдоволеної молоді переріс на масові акції за участі анархістів. Трохи – бо анархістський рух у цій країні досить сильний і не обмежується писаниною на стінах проти глобалізації, а часто доходить і до підпалів вітрин чи пошкодження банкоматів.
Антиурядове спрямування нинішніх протестів також підтримали опозиційні соціалісти, які відразу приєдналися до закликів до уряду негайно йти у відставку. Це «найкраще», що він може зробити, бо втратив довіру народу, каже лідер соціалістів Йоргос Папандреу.
У середу він закликав демонстрантів припинити насильство, але від закликів до дострокових парламентських виборів не відмовився.
Відтак критика правого уряду грецьких консерваторів, який має в парламенті з 300 депутатів більшість лише в один голос над мінімумом, лунає з усіх боків: студенти закидають йому плани реформування вищої освіти, що, на їхню думку, підірве довіру до їхніх дипломів, широкі маси населення й профспілки невдоволені реформами пенсійної системи на тлі економічної кризи, одних із найнижчих у ЄС зарплат і зростання безробіття. Країна обсмоктує цілу низку навколокорупційних скандалів за участі відразу кількох міністрів, а ще урядові досі пригадують не досить вдалі дії під час гасіння катастрофічних лісових пожеж минулого року.
Костас Караманліс і його партія «Нова демократія», які прийшли до влади в 2004-му, минулого року знову перемогли на дострокових виборах, хоча і з мінімальним відривом. Якщо вони не встоять перед нинішнім тиском, то, свідчать опитування, нових виборів їм не виграти.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG