Доступність посилання

ТОП новини

Харківський «Турбоатом» не відчуває кризи, та в решти заводів справи кепські


Харків – До кінця року кількість звільнених людей на Харківщині може сягнути двадцяти тисяч, прогнозують в обласному управлінні економіки. Лише за два місяці без роботи залишились як мінімум чотири тисячі людей. Лідером за звільненням робітників на сьогодні є тракторний завод. Через відсутність замовлень підприємство ще у жовтні значно скоротило робочий тиждень.

Вплив економічної кризи чи не найбільше відчули підприємства сільськогосподарського машинобудування. Продукцію Харківського тракторного заводу сьогодні майже не купують – у фермерів немає грошей.

І не лише в українських – в аграріїв із Росії, куди експортується половина тракторів ХТЗ, ті самі проблеми: низькі закупівельні ціни на зерно та цукор, відсутність фінансової підтримки та призупинення кредитування.

«Мені винні сільгоспвиробники 88 мільйонів гривень. Я винен постачальникам і банкам: постачальникам 36 і банкам ще 20 мільйонів. У принципі баланс красивий. Але грошей ми не збираємо взагалі. У жовтні було продано за гроші усього три трактори, і обсяг надходження коштів впав на 70 відсотків, а по Україні на 100 відсотків: в Україні не продано жодного трактора і не отримано ні копійки грошей», – каже генеральний директор тракторного заводу Сергій Серебряков.

Промислові підприємства скорочують робочий тиждень

Через зменшення обсягів виробництва ХТЗ довелось ще у жовтні скоротити робочий тиждень до чотирьох днів, а у листопаді частково зупинити виробничий процес. Така ж ситуація на більшості харківських підприємств, розповідає заступник голови облдержадміністрації Ярослав Ющенко.

«Вже сьогодні в такому режимі працюють ДП «Протон» – два дні на тиждень, «Конектор» – три дні, Ізюмський завод офтальмологічної лінзи – чотири дні, «Автрамат» – чотири дні, Вовчанський агрегатний завод – чотири дні, а три цехи перебувають у відпустці за власний рахунок», – каже чільний представник обласної влади.

Про скорочення робочого тижня заявила і Південна залізниця. Всі співробітники, окрім тих, хто забезпечує життєдіяльність залізниці, працюватимуть замість п’яти чотири дні на тиждень.

Пережити економічні негаразди зазвичай значно легше підприємствам із довготривалими контрактами і тривалим циклом виробництва, але сьогодні і вони у скруті.

Завод імені Малишева, за інформацією Ярослава Ющенка, потерпає від неможливості отримати раніше оформлений кредит у мільйон доларів. Через це він не може вчасно розрахуватись за матеріали та комплектувальні частини, які потрібні, щоб виконати замовлення. Подібні проблеми і в заводу «Електроважмаш».

На «Турбоатомі» кризи немає

Не відчуває на собі кризи лише харківський «Турбоатом». Днями підприємство підписало ще один вигідний контракт. На замовлення Таджикистану мають виготовити шість турбін для гідроелектростанцій.

«На сьогодні ми не знижуємо обороти ні за виробництвом, ані за соціальними, ані за інвестиційними зобов’язаннями. Ми маємо темпи зростання останні два роки 145–150 відсотків. Ми вже перевиконали план на поточний рік, ми будемо мати понад 500 мільйонів гривень від реалізації. Це серйозний рубіж, якого підприємство досягло за останні роки», – заявив генеральний директор «Турбоатому» Віктор Суботін.

Але що на решті підприємств справи кепські, в Об’єднанні профспілок області прогнозують, що вже на початку нового року на заводах остаточно зупиниться виробництво і почнуться масові звільнення.

Вже сьогодні на облік до Центру зайнятості щоденно стають до семисот людей. За підрахунками управління економіки, ще до 31 грудня кількість звільнених на Харківщині сягне двадцяти тисяч.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG