Доступність посилання

ТОП новини

Економічні перспективи світу на 2009 рік невеселі – Світовий банк


Прага – Світова економічна криза значно погіршить середньотермінові перспективи країн, що розвиваються, а обсяг світової торгівлі може скоротитися вперше від 1982 року; водночас ця криза різко знизила товарні ціни, поклавши край їхньому п’ятирічному зростанню. Про ці висновки й прогнози йдеться в останньому дослідженні Світового банку – «Світові економічні перспективи – 2009».

В Україні валовий внутрішній продукт по двох роках майже 8-відсоткового зростання цього року ще збільшиться на 6 відсотків, але вже наступного скоротиться на 3; щоправда, в 2010 році ВВП України може знову зрости на 4,4 відсотка, прогнозує Світовий банк.

А загалом у регіоні Європи й Середньої Азії зростання ВВП скоротиться цього року пересічно до 5,3 відсотка з більш як 7 минулого року, а наступного далі впаде до 2,7 відсотка. Причиною буде зменшення обсягу інвестицій, пов’язане з ускладненими умовами фінансування, і помітним послабленням попиту на експортних ринках, мовиться в дослідженні.

Перехід від періоду впевненого зростання економік, у якому вели перед країни, що розвиваються, до періоду непевності відбудеться в усьому світі. За прогнозом Світового банку, в середньому в світі ВВП зростатиме цього року на 2,5 відсотки, а наступного лише на 0,9 відсотка. При цьому в країнах, що розвиваються, це зростання наступного року складе 4,5 відсотки порівняно з майже 8 відсотками минулого року, а в країнах із високим рівнем доходів узагалі відбудеться скорочення ВВП.

Країни з низьким і середнім рівнем доходів відчують різке підвищення вартості запозичень і скорочення доступу до капіталу. Це підірве їхню здатність фінансувати інвестиції й покладе край п’ятилітньому періодові економічного зростання в країнах, що розвиваються, більш як по 6 відсотків щороку. Рецесія, що насувається, створює нові ризики після нещодавніх криз із цінами на продукти харчування й на пальне.

Натомість товарні ринки опиняться на роздоріжжі. Роки швидкого зростання валового внутрішнього продукту по десятиліттях низьких цін зробили свій внесок у зростання товарних цін, а вповільнення економіки через фінансову кризу натомість швидко знизило ці ціни. Відтак вплив цих змін буде дуже різний для країн-експортерів і для країн, які залежать від імпорту продуктів харчування й пального.

Обсяг світової торгівлі, за прогнозами Світового банку, наступного року скоротиться більш як на 2 відсотки, і експорт із країн, що розвиваються, значно зменшиться. Важчі умови кредитування і більша непевність, вважають автори звіту, вповільнять зростання інвестицій і в країнах, що розвиваються, і в країнах із високим рівнем доходів. У перших обсяги інвестицій навіть скоротяться майже на півтора відсотка, а в других зростуть тільки на 3,5 відсотки порівняно з 13 відсотками минулого року.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG