Доступність посилання

ТОП новини

«Робоча сила». Чи змусить економічна криза українських заробітчан повернутися додому?


Нині на заробітках перебувають близько 5 мільйонів українців, підрахували економісти. Через фінансово-економічну кризу значна кількість з них може втратити роботу і повернутися додому. Чи готова Україна прийняти своїх громадян? Чи готові українські заробітчани в Італії, Іспанії та Португалії їхати назад додому? Скільки робочих місць виділив італійський уряд цього року для іноземної робочої сили і що робить українська держава для працевлаштування своїх заробітчан на батьківщині?

Прикарпатським заробітчанам пропонують довготермінову відпустку

Івано-Франківська область входить у першу трійку українських регіонів за кількістю заробітчан. Жінки подалися переважно до Італії, чоловіки – до Іспанії, Португалії та Росії. Нині через фінансову скруту будівельникам та електрикам пропонують довготермінову відпустку, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Добош:

#################

Грудень-січень – це традиційно час повернення додому на різдвяно-новорічні канікули. Але у зв’язку зі світовою фінансово-економічною кризою для декого це буде повернення якщо не назавжди, то надовго.

Івано-франківчанка Олена Максимів розповідає і про сусідів, що приїхали з Іспанії, і про брата, що працював в Італії. «Працювали в будівельній фірмі, всім запропонували написати заяви за свій рахунок у зв’язку з кризою. Як вони розказують, їм дають 20 тис. євро підйомних. Але все ж таки вони незадоволені тим, що їх розрахували. Мій рідний брат приїхав з Італії і невідомо, коли поїде – у зв’язку з тією ж економічною кризою».

Сусіди мали легалізацію, але їх попередили, що на рік-два роботи там не матимуть. Олена каже, що брат сподівається тут, як і в Італії, влаштуватися електриком – навчився робити її за європейськими стандартами. Наразі роботу ще не шукав, проводить сучасну електрику у себе вдома. Про те, щоб покласти зароблені гроші у банк, навіть не думає. «Вкладають у будинки, в ремонти, в навчання дітей».

Наразі не відчувають масового повернення заробітчан у спільноті колишніх заробітчан Італії в м.Івано-Франківську «Пієта» (є таке об’єднання в обласному центрі). Один із його співорганізаторів Ігор Лазоришин, котрий півтора року працював у Болоньї, каже, що з цієї країни і не буде багато виїздів. «Як на мене, ця криза якраз працює на неповернення заробітчан. Не можу сказати про повернення – це поодинокі факти. Навіть за півціни, але їхньої,, однаково будуть там працювати, бо у нас це величезні гроші».

В Італії працюють здебільшого жінки, доглядають удома літніх людей. Вони погодяться там отримувати менше, не 850-900, а 700 євро. А будівельників, наших співвітчизників, в Італії мало.
Зате, як сподівається багато хто, саме будівельники потрібні будуть в Україні для підготовки «Євро-2012». Якщо, звісно, ці роботи вчасно розпочнуться.

Ігор Лазоришин називає ще одну причину неповернення заробітчан додому. «Через передчасні і безпідставні заяви нашого уряду про те, що будуть нараховані пенсії заробітчанам, які там пропрацювали понад 5 років і що Італія до цього готова і т.д. Такі речі там наших людей затримують, а не повертають. Тому що хто пропрацював 5 років, думає: я попрацюю ще рік-два, зароблю їхню пенсію мінімальну. І знов залишаються. Розумієте?»

#################

Але українці все ще прагнуть їхати працювати за кордон

Через фінансово-економічну кризу статки українських заробітчан скоротяться на 5-10 відсотків, зазначає економіст Андрій Гайдуцький. Але основна частина гастарбайтерів повертатися не збирається, з 5 мільйонів заробітчан у рідні домівки приїдуть максимум 200 тисяч. «Існує міграція українців за кордоном у межах країн ЄС, тобто той, хто працював у Португалії, їде в Італію або Іспанію. Якщо повернеться 2-5% - було б дуже добре, але, знову ж таки, в Україні наступного року буде близько 2 мільйони безробітних. І наміри населення їхати працювати за кордон і досі залишаються дуже високими».

Українські іммігранти в Італії не збираються повертатися додому


Незважаючи на економічну скруту, українські заробітчани в Італії не збираються повертатися додому. Трудові мігранти (доглядальниці й хатні робітниці, а українські жінки переважно працюють на цих роботах) переконані: без роботи не залишаться. Кожний із них переживає, щоб економічна криза не торкнулася його особисто, щоб не впали заробітки, щоб зароблені євро не втратили вартості в Україні, розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик:

#################

Житомирянка пані Марина після восьми років італійського заробітчанства повернулася була додому. Місяць тому, за її словами, жінка знову прибула до Болоньї. «Мені здається, ми заробляємо так само, як раніше. Просто люди впали у паніку, чують скрізь ці розмови про кризу, стали більше економити... Попит на нашу роботу як був, так і залишається в Італії, нічого не змінилося. А вдома що робити? Там ще гірше: немає ні роботи, ні зарплати, нічого».

Більше, ніж фінансовою кризою, іммігранти занепокоєні діями італійського уряду, котрий вживає радикальних заходів для міграційного контролю. Нинішнього року регулярну квоту на легалізацію іноземних працівників з-поза меж ЄС скоротили на 20 тисяч місць. Цього разу для законного оформлення на роботу виділили 150 тисяч місць, і то лише для минулорічних заявників, які не потрапили до попередньої квоти. Тож для нових бажаючих легалізувати свій статус в Італії шансів практично немає.

#################

Заробітки трудових мігрантів

Від 4,5 до 7,5 мільярдів доларів щороку заробляють українські трудові мігранти за кордоном, такі дані Інституту демографії і соціальних досліджень. За даними Національного банку, у 2006 році в Україну через банківський сектор надійшло близько 2 мільярди доларів заробітків трудових мігрантів, ще близько мільярда доларів прийшло через спеціалізовані системи грошових переказів. Ці кошти йдуть насамперед на харчування і розв’язання господарських проблем, вважає експерт з міграційних питань Олена Малиновська. «Це житло і навчання дітей. якщо кошти йдуть на споживання – це означає, що підвищується платоспроможний попит, отже підтримується виробник. Так само, якщо кошти йдуть на вирішення житлового питання, а це галузь, яка взагалі здатна бути локомотивом економіки».

Щоденно безробітними стають 9-12 тисяч людей

Будівельники, зварювальники, фрезерувальники - на ці робітничі професії існує нині попит, говорить директор одного з луцьких рекрутингових агенств Наталія Ефименко. За її словами, рівень заробітної плати по Волинської області за цей рік зріс на чверть. Попри це, якщо на вітчизняних підприємствах зварювальнику пропонують зарплату від 1,5 тисячі гривень, то у сусідній Польщі він отримуватиме від 1 тисячі доларів, зазначає керівник Державного центру зайнятості Володимира Галицький, лише за минулий місяць лави безробітних в Україні поповнилися майже на 135 тисяч осіб. «Щоденно безробітними сьогодні стають 9-12 тисяч людей. Ми не розрізняємо громадян, які працюють всередині країни та за її межами. За останніми даними Державного комітету статистики, таких людей близько 1 мільйона. Усі вони мають право на соціальний захист і отримують допомогу».

На кінець грудня в Україні нараховуватиметься 900 тисяч звільнених працівників, кажуть у Державному центрі зайнятості, в наступному році кількість безробітних становитиме 3 мільйони 200 тисяч.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG