Доступність посилання

ТОП новини

На аукціоні «Сотбі» продають речі Гагаріна


Юрій Гагарін, 1961 р.
Юрій Гагарін, 1961 р.

Прага – Історичні документи з перших днів радянської космонавтики сьогодні підуть з молотка на аукціоні «Сотбі» в Нью-Йорку. На продаж, серед іншого, виставили звіт першого космонавта планети. У цій доповіді Юрій Гагарін вперше описав, як Земля виглядає з космосу.

12 квітня 1961 року – це день Юрія Гагаріна. 27-річний старший лейтенант облетів Землю, успішно повернувся додому — і увійшов в історію. Сьогодні частину документів про цю космічну подорож виставили на продаж у Сполучених Штатах. Найцінніша річ – копія звіту, який Гагарін писав у день польоту. Там він називає Землю «блакитною планетою». За оцінкою «Сотбі» вартість цього щоденника може становити від півмільйона до 700 тисяч доларів. Усього існує 4 примірники цього документа.
«Це його власна копія, з дуже великим підписом Гагаріна. Цей розмашистий підпис свідчить про те, що він дуже пишався тим, що робив, тим, що саме його обрали. Звітувати про космічну подорож – це, гадаю, був важливий момент його кар’єри»­, – говорить віце-президент аукціону «Сотбі» Марсія Малиновська.
На аукціоні також продають виступ Гагаріна перед Державною космічною комісією Радянського Союзу, який він сам підписав. Крім цього можна придбати щоденники заступника директора Радянської космічної комісії Василя Мішина, які він вів із 1960-го до 1974 року.
Речі Гагаріна могли викрасти із державних установ Росії?
Колекція архівних матеріалів потрапила за кордон після розпаду Радянського Союзу. Деякі з них прямо від вдови Гагаріна – Валентини.
Матеріали, виставлені на продаж у Нью-Йорку, з 1993 року належать до приватної колекції американського мільярдера Росса Перо.
А в 2001 році директор Федерального архіву Росії Володимир Козлов заявив, що частину речей першого космонавта могли викрасти із державних установ Росії. Існує кілька копій рапорту про першу подорож Гагаріна і наразі неясно, чи йдеться про той самий документ, який нині продають у Нью-Йорку.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG