Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі пройшов Конгрес українців


Під час роботи Конгресу українців Севастополя. 14 грудня 2008 р.
Під час роботи Конгресу українців Севастополя. 14 грудня 2008 р.

Севастополь – Конгрес українців Севастополя, що проводився за останні 20 років утретє, зібрав майже 400 делегатів і гостей. Традиційно багато співали патріотичних пісень, але його головної мети – консолідації українського населення регіону – досягли, повідомили організатори конгресу.

Голова Конгресу Богдан Мороз, звітуючи про роботу керівних органів форуму, наголосив, що ініціатори «намагалися зібрати цей конгрес, щоб розбудити серця і думи севастопольців, закликати до об’єднання, співпраці і розбудови українства у місті». Він нагадав, що у Севастополі проживає близько 360 тисяч осіб, з яких 24% - етнічні українці, які, фактично, є етнічною меншиною в цьому українському регіоні.

Голова Севастопольського Союзу українок Богдана Процак в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що важливо,щоб українці відчули спільне прагнення до єдності, незалежно від того, яким політичним чи громадським організаціям вони симпатизують: «Важливо, що ми всі – за Україну!», — сказала Богдана Процак.

І справді, хоча проведення Конгресу українців Севастополя було організоване за підтримки Всеукраїнського об’єднання «Свобода», в його роботі взяли участь представники всіх національно-демократичних громадських організацій міста, більшості міських відділень партій державницького спрямування, а також службовці Севастопольської міської державної адміністрації, районних держадміністрацій. Спільну молитву прочитали представники духовенства УАПЦ, УПЦ Київського Патріархату та УГКЦ із Севастополя і Сімферополя.
Спільну молитву прочитали представники духовенства УАПЦ, УПЦ Київського Патріархату та УГКЦ


Підтримати український флот і посилити контроль за російським

Учасники зібрання засудили місцеву владу за «антиукраїнську політику» та «перешкоджання розвиткові української освіти і культури» в Севастополі. Вони закликали офіційний Київ приділити більше уваги етнополітичній ситуації в Севастопольському регіоні і розбудові Військово-морських Сил України.

Тема негайного виведення Чорноморського флоту Росії з території України не піднімалася. Але на Конгресі говорили, що українців Севастополя турбує відсутність державного контролю за кількістю, станом та умовами зберігання боєприпасів на Чорноморському флоті Російської Федерації. На думку
Традиційно багато співали патріотичних пісень...
Богдана Мороза, відсутність такого контролю приховує серйозну небезпеку для мешканців Севастополя. Він наголосив, що «сьогодні жоден експерт не відважується стверджувати, що в бойових арсеналах та сховищах російського флоту повністю відсутня зброя масового ураження, перебування якої на території України заборонене міждержавними угодами».

За словами голови Конгресу, такі сумніви «посилюються постійним небажанням російського командування допустити будь-які інспекції чи комісії для встановлення не лише кількості та зразків боєприпасів, а й їхнього стану та умов зберігання». Богдан Мороз, переобраний лідером Конгресу українців Севастополя, вважає, що український уряд мав би контролювати це питання.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG