Доступність посилання

ТОП новини

Несподівані візити Буша до Іраку й Афганістану не обійшлися без «сюрпризів»


Виступ Джорджа Буша перед американськими військовими на авіабазі у Баграмі, 15 грудня 2008 р.
Виступ Джорджа Буша перед американськими військовими на авіабазі у Баграмі, 15 грудня 2008 р.

Прага – Президент США Джордж Буш після недільного не оголошеного наперед візиту до Іраку в понеділок так само без попередження відвідав Афганістан. Його поїздкою до цих країн задоволені там були не всі. В Іраку відбулася демонстрація на захист затриманого журналіста, який напередодні закидав Буша черевиками.

На американській авіабазі Баграм на північ від Кабула Джордж Буш привітав американських військових, чимало з яких перед Афганістаном устигли послужити і в Іраку, й заявив: «Завдяки вам усунули від влади «Талібан», закрили навчальні табори «Аль-Каїди», 25 мільйонів іракців стали вільними, а американський народ, ваші родини почуваються в більшій безпеці».
Афганістан -- Президент США Джордж Буш та президент Афганістану Хамід Карзай під час зустрічі у Кабулі
По тому президент США вертольотом прилетів до Кабула й там запевнив афганського колегу Хаміда Карзая в підтримці своєї країни й за наступного американського президента Барака Обами, який перейме посаду вже 20 січня.
У відповідь Буш почув слова подяки і попередження Карзая, що міжнародна спільнота й її війська, на думку афганського керівника, не мають залишити Афганістан напризволяще.
А в неділю в Іраку головною офіційною подією візиту було церемонійне підписання вже укладеного договору про порядок перебування в цій країні американських військ після початку наступного року і їхнього виведення до кінця року 2011-го.
Незгоду змогли висловити журналісти
Мабуть, єдиними неурядовцями, хто, крім американських військових, опинявся поруч із Бушем, були місцеві журналісти на прес-конференціях.
І в понеділок один сердитий афганський репортер різко не погоджувався з американським президентом і говорив, що становище з безпекою в Афганістані всупереч словам Буша тільки погіршилося, а США не змогли стримати рух «Талібан», який знову набрався на силі.
Але нинішня словесна сварка не дійшла до рівня подій на недільній прес-конференції в Багдаді, коли там розлючений журналіст вдався до чи не найвищої з погляду іракців зневаги: він кинув у Буша черевиками, щоправда, не влучив, і при цьому вигукував, аж поки охорона його не скрутила: «Ось тобі дарунок від іракців! Ось тобі прощальний поцілунок, собако! Це тобі від удів, від сиріт, від усіх, кого вбили в Іраку!»
В Іраку черевики – річ серйозна
Вдарити підошвою взуття, чи хоча б просто взуттям, а ще порівняти з собакою – в Іраку особливо тяжка образа.
Буш сприйняв ситуацію з посмішкою і, коли «нападника» вивели, сказав, що журналіст, мабуть, просто хотів привернути до себе увагу, як на мітингу.
Але іншої думки була охорона присутнього на тій прес-конференції прем’єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі, якому теж ледь не дісталося черевиком. Репортера телеканалу «Аль-Багдадія» Мунтадера аз-Зейді нині тримають під вартою й допитують, чи не підкупили його задля тієї витівки.
Оглядачі звертають увагу, що цей телеканал працює в першу чергу на Ірак, але базується поза його межами, в Єгипті, і відверто підтримує шиїтських антиамериканських і протиурядових повстанців.
І в понеділок в Іраку, в шиїтському районі Багдада, Місті Садр, а також у священному для шиїтів місті Ан-Наджаф відбулися демонстрації іракських шиїтів із вимогою звільнити затриманого.
А коли демонстрантам трапилася на шляху колона американських військ, її теж закидали капцями.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG