Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Туркменистані: влада – в захопленні, пересічні виборці – в стані депресії


Туркменистан -- парламентські вибори в Ашгабаді, 14 грудня 2008 р.
Туркменистан -- парламентські вибори в Ашгабаді, 14 грудня 2008 р.

Прага – Державна інформаційна служба Туркменистану, в дусі, знайомому ще з радянських часів, повідомила, що недільні парламентські вибори в цій країні відбулися «в обстановці відкритості і гласності», «безпрецедентної активності виборців», «загального високого духовного піднесення, обумовленого особливою значущістю того, що відбувалося». Ну і, звичайно ж, державні мас-медіа не забули сказати, що останні вибори були демократичними, що люди мали широкий вибір з-поміж кандидатів. А що ж було насправді?

Про те, що з парламентськими виборами в цій азійській пострадянській республіці було все гаразд, заявила не лише влада і підневільна преса Туркменистану. Так само вважає і місія спостерігачів від СНД. Голова місії Сергій Лебедєв заявив: «Уся процедура відповідала як місцевому законодавству, так і міжнародним нормам із проведення виборів».
На вибори приїхала також група спостерігачів від ОБСЄ, однак їхнього звіту не буде, у будь-якому разі, для широкої громадськості. Можна лише припустити, що цей звіт дуже відрізнявся б від того, що заявили спостерігачі СНД.
Унікальні вибори?
Та попри все, доводиться чути про унікальність парламентських виборів в Туркменистані
Так, ці вибори справді були унікальними в тому сенсі, що вперше влада запросила закордонних спостерігачів. І вперше у виборах могли взяти участь ті туркмени, які живуть і працюють за кордоном. Для цього за межами країни створили спеціальні виборчі дільниці.
Унікальним можна було б назвати і те, що вибори проходили на альтернативній основі, однак тут є серйозне «але»: всі кандидати представляли єдину в країні Демократичну партію, або ж організації, які спонсорує виключно держава. Отож, наскільки це демократично, судити нашим читачам, якщо це слово взагалі є тут доречним.
Що думають і що кажуть про ці вибори пересічні туркмени?
Наші колеги з туркменської редакції Радіо Свобода, власне, з’ясували, що прості туркмени цілковито не поділяють ейфорії, що ллється з державних засобів масової інформації Туркменистану.
«Я нічого не знаю про кандидатів. Я прийшов у домоуправління, щоб подивитися фотографії кандидатів, мені кажуть, що немає. Біографій також не мають. То за кого ж я голосую?», – бідкався виборець кореспондентові Радіо Свобода.
Інший виборець каже, що «всіх кандидатів визначала влада і що всі вони лояльні до президента. І взагалі, ці вибори – лише бюрократична процедура, ритуал, який нічого в країні не змінить».
Відвертою була і одна туркменка: «Ми голосуємо тому, що ми мусимо це робити». Всіх кандидатів вона вважає корумпованими.
Однак, як стверджує ця ж туркменська влада, на виборчі дільниці в неділю прийшли майже 90 відсотків виборців. Якщо це правда, то це справді унікальний показник. Для звичайнісінької автократичної держави.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG