Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарія вступає до Шенґену


Прага – Швейцарія, яка багато років зберігала нейтралітет, стала 25-м членом Шенґенської зони. Після Норвегії та Ісландії, це вже третя країна, яка скасувала прикордонний контроль, не будучи членом Європейського Союзу.

Швейцарія ліквідує прикордонний контроль, однак збереже при цьому всі митні пункти. Втім, в аеропортах до 29 березня 2009 року паспортний контроль також залишиться.
Торкаючись митного контролю, начальник штабу прикордонно-митної служби Швейцарії Мікаела Рікебахер попередила: «вільне пересування громадян, передбачене Шенґенськими угодами, не означає вседозволеності».
За її словами, «митного контролю ніхто не скасовував», а прикордонники залишаться на митних пунктах для надання допомоги митникам.
Мета боротьба проти злочинності. І не тільки
Швейцарія підписала Шенґенську угоду, щоб поліпшити поліцейську і судову співпрацю в боротьбі проти міжнародної злочинності. Всі шенґенські держави мають доступ до загальної бази поліцейських даних про осіб, підозрюваних у здійсненні кримінальних злочинів, а також про номери викрадених автомобілів.
Крім того, влада країна хотіла спростити в’їзд для осіб із країн із візовим режимом і полегшити процес надання тимчасового притулку. Про це журналістам заявив керівник відділу інформації і зв’язків департаменту юстиції і поліції при Федеральному відомстві Швейцарії з міграції Йонас Монтані.
Варто зауважити, що переговори про вступ Швейцарії до Шенґенської зони тривали кілька років.
Мешканці країни побоювались масового прибуття іммігрантів із країн третього світу – серйозної проблеми багатьох країн Європейського Союзу. До речі, саме це й було однією з причин відмови вступати до ЄС і переходити на євро. Однак 2005 року швейцарці все ж проголосували за вступ до Шенґенської зони, а після трьох років узгоджень держава відкрила свої кордони. Ба більше, з деякими країнами, що не входять до Європейського Союзу, Швейцарія готова полегшити візовий режим.
Швейцарія є третьою країною (після Норвегії та Ісландії), яка не входить до ЄС, однак є членом Шенґенської зони. І навпаки: Велика Британія, Ірландія, Румунія, Болгарія та Кіпр є країнами ЄС, однак не входять до Шенґенської зони.
Шенґен – звичайнісіньке село
Угоду про створення Шенґенського простору підписали 1985 року в люксембурзькому селі Шенґен. Місцеві мешканці (їх тут лише близько 400) вирощують виноград, із якого готують всесвітньовідомі вина: Рислінґ, Мозель, Ріванер...
Шенґен ще відомий тим, що сюди їздять, щоб заправити свої авта найдешевшим у Західній Європі пальним.
А ще у Шенгені є замок, збудований 1390 року. 1812 року замок зруйнували, за винятком вежі, яка й досі збереглася. 13 вересня 1871 року замок відвідав видатний французький письменник Віктор Гюго.
Для підписання Угоди про вільне пересування товарів, капіталів і громадян це місце вибрали у зв’язку з тим, що 1985 року Люксембург головував у Раді ЄС і в контексті скасування прикордонного контролю воно було символічним завдяки близькості до місця сходження трьох кордонів.
Внаслідок назва села отримала глобальне значення. Під Шенґеном розуміють саму угоду або групу країн, в яких вона реалізується. Слово Шенґен використовують і в значенні «простору без внутрішнього прикордонного контролю».
1985 року в селі з’явився Музей Європи, площа Європи, площа Шенґенської угоди і пам’ятник Угоді. На вулицях усюди – прапори ЄС.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG