Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді реставрують Шелестівську церкву – храм, збудований без жодного цвяха


Ужгород – Незважаючи на холодну пору, в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту, що в Ужгороді, тривають ремонтні роботи. Тут рятують від руйнації унікальну Михайлівську церкву, збудовану в 1777 році в селі Шелестові Мукачівського району. Унікальність храму в тім, що він збудований без жодного цвяха. До музею просто неба споруду перевезли ще в 1972 році, тоді ж рука реставраторів торкалася її востаннє.

Шелестівська Святомихайлівська церква, дерев’яна без єдиного цвяха, збудована 1777 року в лемківському стилі в селі Шелестів на Закарпатті, нині перенесена до Закарпатського музею народної архітектури і побуту в Ужгороді
Майстрів для реставрації церкви шукали по всьому Закарпаттю, зрештою знайшли аж у Солотвині на Тячівщині. Подібних спеціалістів, які навчені прадідівським способам роботи з деревом, в Закарпатті залишилися одиниці.

Для роботи на Шелестівській церкві треба вміти по-особливому складати один до одного спеціальні дерев’яні пластини, або ж шинглі, як кажуть у Закарпатті, а такому мало хто вчився. Тому зараз на роботах з реставрації підмайстрів вистачає, а майстер лише один – Михайло.

Він розповідає, що своїми руками відремонтував не одну старовинну споруду, причому навіть за кордон запрошували: «Я і в Москві працював, на Ізмайловському ринку – там усе старовинне, дерев’яне. А вчився від своїх батька та діда».

Майстри кажуть, що хочуть закінчити роботу за три місяці. Але вони зізнаються, що можлива й затримка, зумовлена погодними умовами.

Наразі повністю завершили роботи над дзвіницею церкви, верхівку увінчали відреставрованим хрестом.

Дерево – як душа з особливою енергетикою

Деревину обробляють спеціальним антисептиком, який захищатиме її від вологи та грибків – після цього, стверджують майстри, церква не потребуватиме ремонту ще принаймні півстоліття.

Серед порід, які використовують для ремонту, переважає дуб – він, як розповідають, несе в собі особливу енергетику.

Та й загалом, дерево – як душа цієї церкви, каже майстер: «Зараз усе з арматури роблять, з гіпсокартону все роблять, то й не дихає зовсім… Раніше з самого дерева робили, бо дерево – найліпший матеріал, особливо для здоров’я людини, він натуральний, екологічно чистий».

Директор музею просто неба Габріела Андял розповідає, що після реставрації унікальну Шелестівську церкву знову відкриють для відвідин туристам. А крім того, по неділях тут планують проводити богослужіння.

(Ужгород – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG