Доступність посилання

ТОП новини

Банки Європи – найбільші жертви ймовірного шахрайства Медоффа


Лондон – Гучний скандал у світі фінансів. Провідні європейські банки стали жертвами можливого шахрайства американського фінансиста Бернарда Медоффа. Всі вони підтвердили великі збитки для себе або своїх клієнтів внаслідок імовірної афери за схемою піраміди.

Британські банки HSBC Royal Bank of Scotland, французький велетень BNP Paribas, італійський UniCredit та іспанські Santander і BBVA найбільше постраждали від того, що, як припускають, було шахрайством відомого фінансиста Бернарда Медоффа. Жертвами ймовірної афери також стали доброчинні організації, на які переказували гроші відомі люди. Деякі з благодійних фондів тепер змушені закриватися. За підрахунками, афера сягає 50 мільярдів доларів.

Протягом останніх кількох років європейські банки більше, ніж американські, вкладали в так звані спекулятивні фонди, які можуть давати більші відсотки. Можливо, ці банки просто більше ризикували. Як пише сьогодні британська газета «Файненшал Таймз», європейські банки не звертали увагу на застереження деяких консультантів, які попереджали про небезпеку. Пропустили проблему і контрольні фінансові органи.

Серед банків, які постраждали найбільше – іспанські. Але разом з тим голова Національного банку Іспанії запевнив, що афера не підірве банківської системи країни.

Серед жертв афери світові зірки

Фінансові піраміди часто асоціюються з посткомуністичним світом. Їх пам’ятають українці, а також росіяни та албанці у 90-ті роки. Та цього разу щось подібне сталося в самому серці американської фінансової системи.

Річ у тім, що Бернард Медофф був шанованим колишнім головою фондової біржі Nasdaq, і він мав великий кредит довіри у фінансовому світі.

Його заарештували минулого тижня по тому, як він, за словами слідчих, сказав підлеглим, що його операції були «великою брехнею». Тепер Медоффа звинувачують у тому, що він шахрайським шляхом позбавив інвесторів багатомільярдних коштів.

Схема піраміди є класичним шахрайським методом, коли інвесторів приваблюють обіцянками великих відсотків. Проблема в тому, що великі проценти можливі лише тоді, коли кошти постійно приносять нові клієнти. А коли надто багато людей починають вимагати свої гроші назад, то вся схема руйнується. На відміну від схеми Мавроді у Росії та албанського варіанту, Медофф також залучив до своєї схеми багатих клієнтів, наприклад, знаменитостей. Серед жертв і голівудський режисер Стівен Спілберґ, і відомі іспанські родини. Якщо Медоффа визнають винним, то йому загрожує 20-річне ув’язнення.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG