Доступність посилання

ТОП новини

Нового посла Росії в Україну призначають зі врахуванням намірів Києва щодо НАТО (європейська преса)


Прага – Москва має намір змінити посла в Україні. Чимало газет розмірковують над новою кандидатурою, що має замінити колишнього шефа «Газпрому» і прем’єр-міністра російського уряду Віктора Чорномирдіна. Низка експертів очікує, що ним стане колишній генерал-афганець, нині губернатор Московської області Борис Громов. Оглядачі на сторінках преси звертають увагу на те, що призначення нового посла може ознаменувати нову еру в стосунках України і Росії, адже їх визначатимуть вже не газові суперечки, а плани Києва долучитися до НАТО.

Російське видання «Вєдомості» вважає, щонинішній посол Росії у Києві Віктор Черномирдін свою посаду ще не здав і цитує низку джерел із Державної Думи та адміністрації Кремля, які прямо суперечать одні одним. Однак російська газета завершує статтю думками, поширеними у дипломатичних колах, у яких не виключають, що наступником Черномирдіна стане губернатор Московської області Борис Громов. «Вєдмості» також інформують, що джерело,наближене до самого Громова, це підтверджує і пов’язує нове його призначення зі скандалом довкола колишнього міністра фінансів області Олексія Кузнєцова. Газета також цитує сенаторів із Ради Федерації Росії, які вважають, що новий посол в Україні має призначатися зі врахуванням її намірів вступити до НАТО.

А вже «Москоу Таймс» стверджує, що справа з призначенням Бориса Громова послом Росії до Києва вже фактично майже вирішена. Ця газета інформує, що Громов уже підписав свою відставку з посади губернатора і цього тижня Дума розгляне його нове призначення. Йдеться також і про те, що у Верховній Раді України також знають про найближче призначення послом саме Бориса Громова. «Москоу Таймс» пише про те, що Громов був одним із провідних генералів СРСР, який вводив і виводив війська з Афганістану та був до 1990 року командувачем Київським військовим округом. Це видання також наводить різні, часом протилежні, оцінки експертів. Так Сергій Марков, депутат Думи від «Єдиної Росії» і відомий противник прозахідного курсу України, вважає можливе призначення Бориса Громова помилкою, бо, на думку Маркова, колишній генерал «не є політичною постаттю» і «не має ніякого досвіду у цій галузі». А експерт із одного з мозкових центрів у Москві («Меркатор») Дмитро Орєшкін каже прямо, що «якщо Громова призначать, то це означає, що для Москви покращення дипломатичних стосунків із Україною не є пріоритетом». Тоді як, наприклад, депутат російської Думи від «Єдиної Росії», старий партійний бюрократ Валерій Рязанський переконаний, що кандидатура Громова «дуже добра... він чудово знає Україну, бо очолював український військовий округ».

Німецький варіант лондонської «Файненшел Таймс» – «Файненшел Таймс Дойчланд», прогнозує нові, погані часи для американського долара. Особливо похмура перспектива для цієї валюти, як пише газета, на 2009 рік, коли долару навряд чи вдасться зміцніти в умовах економічної кризи в США. Тут також йдеться про кращі перспективи євро, яке, на думку експертів, цитованих «Файненшел Таймс Дойчланд», буде мати у найближчі місяці переваги над доларом, бо Європейський центральний банк має більше поле для маневрів, аніж американський емісійний центр.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG