Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині використовують чеський досвід євроінтеграції


Рівне – Хто має вирішувати, як розвиватися місту, як не сама громада міста? Але для цього одного бажання замало. Це потрібно навчитися робити і самим громадянам і владі почати ставитися до участі громади як до партнерства. Перший такий проект стартував днями на Рівненщині. Поділитися досвідом із українськими колегами приїхала делегація з чеського міста Оломоуц. Їхніми партнерами у Рівному є фундація «Рівне. Європейський вибір».

Чеська сторона має навчити молодих рівнян втілювати цінні для громади ідеї, залучати до їх реалізації бізнес та самим отримувати кошти на цікаві проекти, які вони вже здійснювали, але за сприяння влади – такі, як парад байкерів із прапорами Євросоюзу на День Незалежності, або ж змагання в Клубі ерудитів, – зазначає чеський експерт Мартін Штайнер.
А ще разом з міською владою, каже він, спробуємо виробити нову модель управління містом, де чиновники цінуватимуть час своїх відвідувачів і миттєво реагуватимуть на їхні проблеми. Для цього за деякий час буде підписана Угода про партнерство між Рівним та Оломоуцем. Ймовірно, що наступним кроком будуть спільні економічні проекти.
«Нас поєднують давні історичні зв’язки – Чехи Волині свого часу активно впроваджували тут технології вирощування хмелю та інших сільгоспкультур, а вихідці з Волині отримували блискучу освіту в Празькому університеті. Серед них – відомий письменник-публіцист Улас Самчук», – зауважив Мартін Штайнер.

Побачити і втілити

Як розповів керівник фундації «Рівне. Європейський вибір»Тарас Гаюн, ця фундація об’єднує молодих проєвропейськи налаштованих рівнян, котрі прагнуть формувати підтримку європейського курсу України серед земляків, однак поки що їм бракує як досвіду, так і коштів. Найактивніші незабаром поїдуть до Чехії для того, щоб перейняти їхній досвід та на власні очі побачити життя в єдиному європейському домі. А поки що вивчатимуть та розповсюджуватимуть інформацію про суспільно-політичне та культурне життя країн Європейського Союзу, проводитимуть зустрічі і змагання з гостями з Чехії, Словаччини, Угорщини та Польщі, організовуватимуть підтримку тематичних творчих конкурсів, фестивалів та молодіжних обмінів.
Проект діятиме близько року, за цей час у кожному з 16-ти районних центрів Рівненщини будуть створені центри євроінтеграції та центр європейської інформації у Рівному. Його ініціатори посилять обласну мережу шкільних європейських клубів та випускатимуть електронний і друкований європейські бюлетені.
Рівненська молодь планує придивитися й до екологічних та енергозберігаючих технологій, які існують у Чехії, – задля того, щоб прибувши додому, посприяти їхньому втіленню на своїй Батьківщині.
Партнерами рівнян є Празький Інститут європейської політики, Міжнародний фонд «Відродження» та Донецький молодіжний дебатний центр.
(Рівне – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG