Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські профспілки відстоювали свої права під новорічною ялинкою


Дніпропетровськ – Масові акції протесту найманих робітників, організовані обласним об’єднанням профспілок, відбулися у всіх великих містах регіону, центрах гірничо-металургійної сфери – Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Нікополі. У руках люди тримали плакати з написами «Не допустимо закриття підприємств!» та «Приєднуйся до профспілок – захисти свою родину!». Учасники протесту також критикували владу, але на місцеву, а центральну в Києві.

Тільки у Дніпропетровську на площі перед облдержадміністрацією зібралося понад дві тисячі людей, приблизно по стільки ж протестувальників профспілкам вдалося організувати на мітинги й в інших містах. Утім, кажуть в обласному об’єднанні профспілок, велика кількість людей на майданах не була основною метою сьогоднішнього виступу: профспілки хотіли лише продемонструвати свою міць і висунути вимоги владі.
До речі, у Дніпропетровську мітинг робітників проходив прямо під уже встановленою 14-тиметровою «губернаторською» ялинкою в стилі хай-тек, нею неабияк пишається влада, а площу біля облдержадміністрації якраз прикрашали святковими гірляндами та ілюмінацією.
Основне, проти чого виступали активісти акції, – скорочення на підприємствах, зокрема, базової для Дніпропетровщини гірничо-металургійної галузі, робочих місць та зарплат. За час економічної кризи тільки у Дніпропетровську офіційно без роботи лишилося кілька тисяч людей, після Нового року є загроза скорочення ще десятків тисяч. Профспілкові лідери кажуть, що насправді кількість звільнених значно більша. Крім того, має місце так зване «приховане безробіття»: працівники, переведені на 2-3-денний робочий тиждень, втратили половину, а то й більше, заробітної плати. Жити ж і нормально харчуватись за 700-800 гривень на місяць робітник, який важко працює на заводі, не в змозі, кажуть профспілкові лідери.
Голова обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль закликав владу бути чесною з працівниками і чесно зізнаватись про ситуацію з безробіттям. «Явно, відкрито ніхто не заявив про масові звільнення, але процес цей розпочався. Прогнозують, що масові звільнення триватимуть у січні-лютому. Що стосується обласного центру, то очікують звільнення до 40 тисяч людей, а це 7 відсотків від загальної кількості працюючих», – зазначив профспілковий лідер.
Крім того, профспілки зажадали від влади покласти край безоплатним відпусткам, погасити борги із зарплати перед працівниками, захистити від інфляції пенсії, запровадити на період кризи мораторій на подорожчання комунальних та транспортних тарифів, не допустити закриття установ бюджетної сфери тощо.

Без політики не обійшлося

Раніше представники профспілок наголошували на тому, що до всеукраїнської акції протесту не має стосунку жодна політична сила, що її організовує винятково Федерація профспілок України та її осередки. Профспілкові лідери казали, що проігнорували пропозиції окремих політичних сил про підтримку акції. Втім, принаймні у Дніпропетровську, політичний підтекст у виступу все-таки був: акцію підтримали місцеві комуністи. На самому ж мітингу висловлювали невдоволення урядом, пропрезидентськими і пропрем’єрськими силами, натомість практично не згадували про Партію регіонів. Проте за логікою до неї у профспілок теж мали би бути претензії: чимало заводів, фабрик та усі шахти Дніпропетровщини наразі є власністю саме «регіоналів».
Місцева влада на протести відреагувала мляво: до протестувальників вийшов голова облради Юрій Вілкул (представник Партії регіонів), і пообіцяв передати всі вимоги до столиці.
Профспілки ж завили, що готові до більш радикальних заходів, ніж мітинги, і пообіцяли вже за тиждень долучитись до загальноукраїнської акції протесту в Києві.
(Дніпропетровськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG