Доступність посилання

ТОП новини

Чим запам’ятався рік під прем’єрством Тимошенко? Чи загрожує Україні дефолт? (Огляд преси)


Київ – «Нова газета» вирішила проаналізувати, чим запам’ятається рік, в якому урядом керувала Юлія Тимошенко. Сівши у прем’єрське крісло, Юлія Володимирівна відразу взялася втілювати соціальні гасла – підвищувати пенсії, стипендії, зарплати… З Ощадбанку часів Радянського Союзу народу віддали обіцяну тисячу. Все б нічого, якби соціальна політика Кабміну не перетворила Україну на країну черг за отриманням державної допомоги. Докладніше про «плюси» і «мінуси» роботи уряду Тимошенко йдеться в статті «Країна черг».

Виявляється, що найбільший внутрішній борг українська держава накопичила перед своїм же Національним банком, стверджує газета «Голос України». Деяка законодавча неузгодженість призводить до того, що Нацбанк не зацікавлений у використанні власних емісійних ресурсів для розв’язання загальнодержавних проблем. Аналіз діяльності центрального банку країни, який зроблено в статті «Не підконтрольність спокушає», дещо пояснює ситуацію навколо валютних коливань та сучасного стану економіки України.

«При такій тенденції розвитку економіки державу очікує приблизно п’ять мільйонів безробітних», – вважає Роман Безсмертний. Якщо прогноз одного з керівників Секретаріату Президента збудеться, то в наступному році, за підрахунками газети «Факти», кожен четвертий працездатний українець може залишитися без засобів до існування.

Кілька днів тому президент Еквадору оголосив про дефолт і відмовився виплачувати зовнішній борг держави. Який стосунок до цього має Україна? Прямого – жодного. Однак, як нагадує газета «Діло», тижнем раніше західні інвестори оцінювали ймовірність дефолту в Еквадорі не набагато вище, аніж в Україні. На їхню думку, кредитні ризики України останнім часом просто зашкалюють.

Українці стали менше пити кави, стверджує в цьому ж числі газета «Діло». За останні 3–4 місяці попит на цей продукт знизився на 15–20%. Насамперед потерпіли компанії-дистриб’ютори натуральної кави, які співпрацювали з барами, ресторанами та з корпоративним сектором. Виробники ж розчинної кави менше відчули на собі вплив кризи. Це дослідив автор статті «Бізнес заощаджує на каві».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG