Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» знову погрожує відімкнути газ для України з нового року


Російська компанія твердить, що Київ не має наміру повернути борги за газ до 1 січня, а без повернення боргу не буде нового газового контракту, а без контракту «Газпром» не матиме для постачання газу в Україну юридичних підстав. «Нафтогаз України» запевняє, що продовжує платити за газ. У Москві ж наголошують, що часткова виплата боргу проблеми не вирішить.

Російський газовий монополіст може з 1 січня 2009 року припинити постачання газу в Україну, заявив у Москві офіційний представник компанії Сергій Купріянов.

За його словами, Україна, переказавши російській стороні 800 мільйонів доларів за постачання газу, повідомила «Газпромові», що до кінця року більше не платитиме за постачання за листопад – грудень.

А з урахуванням того, що борг за постачання газу не буде погашений, неможливий і перехід на прямі контракти між «Нафтогазом України» та «Газпромом» із 1 січня 2009 року, попередив Купріянов.

А не маючи газового контракту, «Газпром» може з нового року припинити постачання газу в Україну, бо не матиме для такого постачання юридичних підстав, застеріг представник російської компанії.

«Нафтогаз України» заявляє, що продовжує платити за газ

«Нафтогаз» не повiдомляв анi «Газпромові», анi зареєстрованому в Швейцарії газотрейдерові RosUkrEnergo про те, що пiсля перерахування 800 мільйонів доларів за спожитий газ припиняє розрахунки за нього до кiнця року, заявив у відповідь речник української компанії Валентин Землянський.

«Погашення кредиторської заборгованостi перед RosUkrEnergo вiдбувається у штатному режимi, пiдтвердженням чому саме i є переведення чергового траншу в 800 мільйонів доларів», – заявив представник «Нафтогазу».

Він підтвердив озвучену ранiше цього дня iнформацiю Президента Вiктора Ющенка, що найближчим часом Україна має намiр переказати ще 200 мільйонів доларів.

«Отже, «Газпром» дещо перебiльшив, говорячи про вiдсутнiсть можливостi переходу на прямi контракти й можливе вiдключення газу для України з 1 сiчня 2009 року», – наголосив речник «Нафтогазу» в Києві.

Європу занепокоїть «Газпром» і заспокоїть «Нафтогаз»

А Купріянов у Москві заявив, що «Газпром», дізнавшись, що Київ цього року вже не платитиме за газ, сьогодні ж повідомить партнерів у Європі про можливі проблеми з транзитом газу через Україну, якщо через несплачені борги для України припинять постачання газу.

Агентства наводять і слова речника Європейської Комісії, що там занепокоєні перебігом українсько-російських газових переговорів і закликають обидві країни якнайшвидше остаточно залагодити це питання.

За повідомленнями, керівник «Нафтогазу України» Олег Дубина вилетів до Лондона для переговорів із європейськими партнерами про транзит російського газу до Європи територією України.

Київ запевняє, що поверне борги

Тим часом у «Нафтогазі України», за повідомленнями, здивовані заявами російської сторони і намагаються з’ясувати, звідки в Москви є дані про нібито небажання України повернути весь борг.

Раніше сьогодні в Києві Президент України Віктор Ющенко після зустрічі з Олегом Дубиною заявив, що Україна вже почала розраховуватись за газ, закачаний у підземні сховища, і найближчим часом завершить цей процес.

За словами голови держави, вчора ввечері був здійснений перший платіж коштів обсягом у 800 мільйонів доларів, а «найближчим часом» будуть акумульовані ще близько 200 мільйонів.

Водночас він наполягає на тому, щоб в України не було заборгованості за газ, оскільки це впливає на репутацію України.

У кожного свої борги

«На сьогодні це питання (розрахунок по боргах за газ) фінансово забезпечене, і на цьому можна поставити крапку», – вважає Президент.

Коли саме має настати згаданий «найближчий час» – іще цього року чи пізніше – Ющенко не уточнював.

За його словами, йдеться про кошти за газ, закачаний у підземні сховища протягом літа й осені.

Росія ж наполягає на поверненні боргу й за поточні постачання газу за останні місяці.

«Газпром» вважає, що загальна сума боргу, з якої погашено 800 мільйонів доларів, до 1 січня становитиме понад 2 мільярди доларів.

За словами речника компанії, сума, яку називав Президент України, загалом близько 1 мільярда доларів, покриє тільки частину боргу.

У «Газпромі» наголошують, що часткова виплата боргу проблеми не вирішить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG