Доступність посилання

ТОП новини

Екс-суддя скомпрометував представника Президента


Голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич
Голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич

Київ – У четвер Верховна Рада дала згоду на взяття під варту та зняла з посади голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича. Цього суддю звинувачують в отриманні хабара в особливо великих розмірах. Проте, справа набула непередбачуваного розвитку – до неї виявився причетним колишній голова львівської обласної держадміністрації, а нині представник Президента в парламенті Петро Олійник.

Перед тим як дати згоду на звільнення судді та його арешт депутати заслухали доповідь Генерального прокурора Олександра Медведька. У підсумку 435 голосів було віддано за дозвіл на арешт судді.

Злочин у кабінеті голови облдержадміністрації

Віктор Ющенко та Петро Олійник (архівне фото)
Найбільші суперечки викликала інформація про те, що отримання суддею хабара відбулося наприкінці минулого року в кабінеті тодішнього голови Львівської обласної державної адміністрації Петра Олійника. Зараз він є заступником голови президентського Секретаріату та представником Президента у Верховній Раді. Парламентарі з кількох депутатських фракцій наполягали на ухваленні звернення до Глави держави з рекомендацією звільнити Петра Олійника з посади представника Президента у парламенті.

«Подання, яке розглядала Верховна Рада, містить два епізоди, – зазначив депутат від фракції БЮТ, член парламентського комітету з питань правосуддя Святослав Олійник. – У першому епізоді в кабінеті Олійника домовляються про суму хабара, а в другому – в тому самому місці передають хабар. Тобто, місцем вчинення злочину є кабінет губернатора! Людина є або посібником у вчиненні злочину або організатором. Оце і має з’ясувати слідство. Але така людина не має морального права бути присутньою у Верховній Раді».

Людина Президента – лише під підозрою

Проте, за словами Генерального прокурора, висувати якісь звинувачення на адресу Петра Олійника ще передчасно – слідство спочатку має розібратися в обставинах справи. Також на захист представника Президента стали і його однопартійці з Народного союзу «Наша Україна».

«Генеральний прокурор чітко зазначив, що в даному випадку немає правових підстав для прийняття подібного рішення (щодо Петра Олійника. – Радіо Свобода), – коментує ситуацію депутат від фракції НУНС Андрій Парубій. – Є свідчення однієї людини. Будь-хто може засвідчити проти будь-кого з нас про будь-які злочини. Це не може бути підставою для рішень. Я вважаю тільки слідство є тим органом, яке може вивчити обставини і визначити вину чи відсутність вини. Тільки після того можна приймати рішення».

Сам Петро Олійник в інтерв’ю одному з українських інтерент-видань заперечив висунуті на його адресу звинувачення.

Щодо самого Ігоря Зварича, то тепер уже екс-суддя нещодавно зник з лікарні, де був до останнього часу. Місце його перебування наразі є невідомим. Натомість у Львові був затриманий адвокат Володимир Косенко, який нібито позичив судді Зваричу майже 2 мільйони доларів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG