Доступність посилання

ТОП новини

Чи є в Україні ресурс, здатний її врятувати? Коли уряд розробляв проект держбюджету-2009? (Огляд преси)


Київ – Політична криза змушує замислитися вже не стільки над тим, хто винен і що робити. На перший план виходить інше: чи є в Україні якийсь ресурс, здатний її врятувати. Досі значну частку національного прибутку поповнювала металургія. Але, як пише «Газета по-українськи», час безголового витискання пострадянського ресурсу з цієї галузі минає. Відтак власники заводів дещо розгублені. Десятиліттями вони дотували складові свого бізнесу з державного бюджету – вуглевидобувну, гірничу промисловість, енергетику. Але що робити сьогодні, коли державний бюджет на очах вичерпується, а належного збуту сталі нема й не передбачається? Деякі роздуми видання пропонує в статті «Закрите акціонерне товариство «Україна» банкрутує».

«Нова газета» стверджує, що уряд пропонує ухвалити проект державного бюджету, який готувався ще влітку. Цей документ, пише далі видання, готувався до загострення фінансової кризи, і він не враховує сьогоднішнього стану економіки. Більш того, бюджет в ньому базується на старому курсі долара. Про це стверджується в статті «Юльчина грамота».

Гривня, що стрімко падає, переборола черговий історичний рубіж. Курс американської валюти в обмінних пунктах перевищив 10 гривень за долар. Продовжується зниження курсу гривні на міжбанківському ринку. Хроніку фінансової кризи в Україні докладно переповідає газета «Факти».

Сьогодні мільярди гривень витрачаються на боротьбу з кризою. Однак, як стверджує «Газета 24», Нацбанк відмовляється звітувати про те, кому і навіщо надаються кошти. Відсутність інформації породжує підозри, що на обвалі національної валюти і економічній кризі заробляють передусім чиновники. З аргументами газетярі знайомлять в статті «Десять відсотків».

У наступному році банкірам можуть повернути до 130 тисяч автівок, узятих у кредит. Реалізувати таку кількість машин банкам буде вельми проблематично. За умов зниження попиту на автомобілі продаж таких автомашин банками може розтягнутися щонайменше на 3 роки. Про те, як фінансові установи готуються до продажів, розповідає газета «Діло».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG