Доступність посилання

ТОП новини

Welcome, Санто! Вітаємо, Святий Миколаю!


Київ – 19 грудня маленькі і дорослі українці здавна вітають одне одного з днем Святого Миколая і зазирають до шкарпеток, домашніх капців, під ялинку або й під стіл – сподіваються знайти «миколайчика». А оскільки «миколайчики» бувають різного формату, розміру і ваги, не слід дивуватись, коли Фонд «Відкрий Україну» обіцяє подарувати українцям справжнього Санта Клауса. Хоча не кожен знає, чим різняться Святий Миколай і СантаКлаус, а ще Дід-Мороз.

Історики стверджують: першим з’явився Дід Мороз. Іще наші пращури-язичники спілкувалися з ним, просили не морозити майбутні врожаї, не гостювати у людських оселях.

А з приходом християнства з’явився і симпатичний Святий Миколай. Його прообразом став Святий Миколай Мирлікійський, захисник дітей і знедолених.

Ну, а Санта-Клаус – то і є Святий Микола, пояснює київський історик Надія Никитенко: «Просто так воно звучить іноземною мовою. А Дід Мороз – це ще язичницьке. Святий Миколай – звичайно, у нас в Україні це свято відзначалось до «революції» 1917 року. Тому що на Миколая – то взагалі велике свято!»

Саме для того, щоб усунути Святого Миколая, атеїстична радянська влада згадала про давнього Діда Мороза і з лихої істоти, яка морозила весь світ, створила носія подарунків для малечі.

Санта Клаус же в його сучасному вигляді – то вже американська традиція, яка охопила більшу частину світу.

Санта Клаус зі Святим Миколаєм привітають малих киян за підтримки дорослих

І один із найвідоміших у світі СантаКлаусів – із Фінляндії, з лапландського міста Рованіємі на Північному полярному колі, де він має свою резиденцію – прибуде й до Києва, де його зустріне український колега Святий Миколай.

Вони удвох урочисто відкриють ялинку, а потім кілька днів їздитимуть по сиротинцях і дитячих інтернатах із подарунками. Підтримає їх київська громада, яка вже збирає книжки, іграшки і солодощі для онко-центрів і лікарень, для малозабезпечених дітей, багатодітних родин. А ще, розповідає волонтерка Оксана, у київському парку Шевченка починає працювати будиночок Святого Миколая.

І нехай світом розповзається криза, нехай політики так і не знаходять порозуміння – натомість Санта Клаус і Святий Миколай чудово порозумілись, даруючи дітям зимове свято і «миколайчиків». Перевірте – можливо, ваш «миколайчик» уже чекає на вас!

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG