Доступність посилання

ТОП новини

Рік після Шенґену: чехи обіцяють допомогти українцям із візами


Прага – На чолі Євросоюзу Чехія працюватиме над врегулюванням спірних візових питань. Про це заявляють чеські урядовці напередодні головування у європейській організації, яке розпочнеться з Нового року. Якраз цими днями минає рік відтод,і як сама Чехія увійшла до Шенґенської угоди ЄС, а для України почав працювати спрощений візовий режим для поїздок до Європи. Інша справа, що обіцяного спрощення, на думку експертів, для більшості українців так і не відбулося.

Довгі черги, купи довідок, сльози і незрозумілі відмови. Так чимало українців запам’ятали новий візовий режим, який почав діяти з початку року. Програмістові Олександру та його дружині пощастило – вони отримали робочі візи до Чехії. Але, щоб забрати з собою річного сина, родині ще довелося довго боротися.
«Дружина навіть теоретично не могла подати документи, поки вона не попрацювала в Чехії півтора року. Це вийшло тільки тому, що я жив там більше, ніж півтора року, і вже зміг подати документи на з’єднання родини з нашим сином. Але при цьому нам довелося чекати понад 9 місяців», ­– розповідає Олександр. Він дивується, чому Чехія створює такі перепони для висококваліфікованих кадрів, яких хоче залучити на свій ринок праці.
Візові бар’єри змушені долати і тисячі українців, які просто хочуть поїхати в гості до Чехії, Польщі чи Словаччини. На початку року консульства не були готові до нових Шенґенських правил. Це визнає керівник проекту «Дружній кордон ЄС» із польського фонду Баторія Ольга Василевська.
Вона наводить статистику польських консульських установ: «Якщо ми порівняємо кількість віз, які видали в 2007 році і в 2008 році, то за перші чотири місяці 2008 року кількість віз для громадян Білорусі скоротилася на 70 відсотків, для України на 56 відсотків, для Росії на 46 відсотків. Ми знаємо, що спершу люди звикають до нових правил, але кардинального покращення не відбулося і згодом».
Чехія готує новий візовий кодекс
Із нового року в Європейському Союзі почне головувати Чехія, яка обіцяє допомогти врегулювати прогалини у візовому законодавстві. І тут Чехія пропонує ухвалити новий візовий кодекс.
Експерт відділу координації шенґенської співпраці та охорони кордонів Міністерства внутрішніх справ Чехії Даніела Кортішова каже, що одне з головних нововведень – це право оскаржувати рішення консульських установ. «У держав ЄС наразі існують різні системи. Буде вимога вказувати причину відмови у візі. Для цього буде відповідна форма, на якій буде зазначена конкретна причина. і це буде документом під час апеляції», – зазначає Кортішова.
Чехія очікує, що новий візовий кодекс затвердять у березні наступного року. Після цього країни ЄС матимуть півтора року, щоб почати його втілювати.
Але аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Віталій Мартинюк не думає, що цей кодекс відразу допоможе українцям. Він вважає, що більша віддача буде, якщо Україна постійно інформуватиме ЄС про конкретні візові проблеми.
«Є дуже багато кодексів, багато конвенцій, законів, які просто не діють. Треба конкретні практичні речі робити, розбиратися по кожному випадку, щоб більше такий випадок не повторювався і це найголовніше», – наголосив український експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.
І Україна, і Росія хочуть отримати безвізовий режим
Восени цього року Україна вже почала переговори про безвізовий режим із ЄС, але успіх переговорів багато в чому залежать від того, коли Україна захистить свої кордони на сході. Віталій Мартинюк сподівається, що ось тут Чехія могла би допомогти Україні.
«Оскільки і Росія хоче отримати безвізовий режим з Європейським Союзом, і Україна, то от саме тут чеське головування може певним чином вплинути на Російську Федерацію, щоб змусити Російську Федерацію проводити переговори і довести їх до логічного завершення», – зазначив Віталій Мартинюк.
Поки ж не домовляться Київ і Москва, то не буде й вільного кордону між Україною і Євросоюзом.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG