Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи вибрала Мелітополь як зразкове інтернаціональне місто


Київ – Мелітополь – Містечко Мелітополь Запорізької області представляє Україну у спільному проекту Ради Європи та Європейської Комісії «Інтеркультурні міста». З переважно невеликих європейських міст вибрали лише одну столицю – норвезьке місто Осло, про решту 11 міст рідко можна почути в міжнародних новинах. Але похвалитися вони мають чим. Адже для того, щоб потрапити до проекту, вони мали продемонструвати, що вміють знаходити і використовувати потенціал культурного розмаїття для того, щоб розбудити творчість та інновації, які ведуть до економічного процвітання та покращення якості життя. Такі вимоги ставила перед учасниками програма.

Ще з часів скіфів та давніх греків в Мелітополі мирно співіснують представники понад 100 національностей. За століття спільного життя їхні традиції переплелися, створивши притаманний лише Мелітополю інтернаціональний культурний «коктейль». Тож навіть Європі з її традиціями міжнаціональної толерантності є чому повчитися в маленького українського містечка.
Але завдяки європейським проектам мелітопольці отримали змогу повніше розвивати всі свої національні культури. Так, декілька днів тому запрацював створений спільними зусиллями за участі 16-ти місцевих національно-культурних товариств сайт «Ми – Мелітополь».
Координатор цього проекту, завідувач відділу культури Мелітопольської міської ради Наталя Іванова розповіла Радіо Свобода: «Цей сайт створений як загальна платформа, на якій всі наші національні товариства могли б представити інформацію про свою діяльність, обряди та традиції свого народу. Крім того, таким чином ми хочемо заявити про Мелітополь як про інтеркультурне місто, в якому всі ці національності знаходять спільну мову і формують унікальну спільну культуру.
В рамках проекту місцеві «культурні перетворювачі» з нового року візьмуться за обличчя міста: зупинки і громадський транспорт прикрасять у різних національних стилях. До розвитку культури залучатимуть місцевих меценатів, і створять умови для перебування туристів із усіх куточків України та світу.
Дати достойний приклад іншим містам України
Врешті, мелітопольцям є що показати, окрім свого національного розмаїття. Бо тут вирощують знамениту у світі черешню, збирають чудовий мед, поруч знаходяться цілющі джерела та легендарна пам’ятка історії Кам’яна Могила, на якій збереглися зразки найстарішої відомої на планеті писемності.
Головна мета проекту – дати достойний приклад іншим містам України, вважає директор центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Буценко.
«Показати, що основним ресурсом, в кризовий чи не кризовий час, – в кожній місцевій громаді є люди і зв’язки між людьми. Ми показуємо механізми, як можна рухати нові ідеї, а ресурси, необхідні для цього, в кожному місті – свої. Головне – відкрити їх, і почати використовувати. Ми думаємо, як поширювати цей досвід на інші міста України», – зазначив Олександр Буценко.
«Модель 21: творці змін»
Крім того Мелітополь взяв участь у Швейцарському проекті «Модель 21: творці змін». В рамках цього проекту в різних містечках України формуються команди так званих «культурних перетворювачів» – людей, що знаходять і реалізують нові, унікальні можливості розвитку місцевих громад.
Так, у Ніжині Чернігівської області основою нових культурних проектів стали легенди цього старовинного міста, зокрема пов’язані з перебуванням у ньому письменника Миколи Гоголя. Крім того всі вихідці з цього міста, що мешкають в різних куточках світу, отримали листівку з написом: «Згадай про Ніжин!»
У сусідніх Прилуках місцева громада перетворила бібліотеки на осередки мистецького життя, а місцеві пам’ятки історії розрекламувала на весь світ. Перебуваючи тут, директорка Швейцарської культурної програми у країнах Південно-Східної Європи та Україні Еліза Фухс назвала Прилуки «Європейським центром культурних перетворень».
Свій шлях обрали й у містечку Жовква Львівської області: місцеві жителі знайомляться з громадами інших маленьких міст, а тоді організують взаємні творчі поїздки дітей та дорослих з метою культурного обміну. Наступного року «культурні перетворювачі» з’являться і в інших містах української глибинки – обіцяють організатори проекту «Модель 21».
(Київ – Мелітополь – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG