Доступність посилання

ТОП новини

Конференція з нагоди 755-ої річниці коронації Галицького проходить у Польщі


Дорогичин (Польща) – Вчені з України, Польщі, Росії, Словаччини, Угорщини, Сербії подали наукові розвідки на міжнародну конференцію з нагоди 755-ої річниці коронації Данила Галицького, яка проходить в польському місті Дорогичині, де і відбулася ці історична подія у 1253 році.

Володар Галицько-Волинського князівства Данило Романович став першим і єдиним руським державником, який був коронований папською короною. Її вручив легат Папи Інокентія ІV не в Холмі, тодішній столиці князівства, а в Дорогичині.

Попри дискусійні питання навколо церемонії коронації, сучасного місцезнаходження корони, вчені сходяться на думці, що ця подія мала значення не лише для Данила Галицького, який показав могутність Руської держави, а й для всієї Східної Європи, оскільки західноєвропейський світ побачив повноцінних партнерів і була зміцнена коаліція для боротьби проти татар.

Тема, яка повинна об’єднувати

Сьогодні тема коронації є повчальною для міждержавних відносин, вона повинна об’єднувати не лише науковців і політиків, а й сприяти культурній інтеграції, засвідчити прозахідний вектор історії Галицько-Волинського князівства.

За словами проектора з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Ігоря Цепенди, Данило Галицький – це об’єднуюча політична постать для України, Польщі і в цілому Європи.

Було оголошено вітання учасникам конференції від Президентів України та Польщі, Віктора Ющенка і Лєха Качинського.

Виникла ідея створення міжнародної групи з символічною назвою Дорогичинська, яка б працювала не лише над науковими проблемами, а й над увічненням місць, пов’язаних з українською історією.

5 років тому в Дорогичині проходили урочистості з нагоди 750-річчя коронації Данила Галицького. Це було після візиту Папи Римського Івана Павла ІІ за участю українських владик, представників української і польської громадськості і навіть мусульманського світу.

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG