Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанку доцільно підвищити прозорість рефінансування – екс-голова НБУ


Радник Прем'єр-міністра, колишній голова Національному банку України (НБУ) Сергій Тигипко вважає, що НБУ доцільно підвищити прозорість операцій із рефінансування банків, перейшовши до щоденного режиму оприлюднення даних про обсяги таких кредитів і про банки-позичальники.

«Потрібно змінити порядок рефінансування комерційних банків. На банки треба визначати ліміти й давати тільки необхідну ліквідність тоді, коли вона їм необхідна. Нічого страшного не буде, якщо ми показуватимемо, як які банки і скільки купили валюти в кожен із днів, і які банки отримали яке рефінансування», – сказав Сергій Тигипко журналістам.

За його словами, ці дані мають оприлюднювати на веб-сайті Нацбанку.

Радник Прем'єр-міністра зауважив, що саме значні обсяги рефінансування спровокували прискорення девальвації гривні в грудні: підвищення контролю за рефінансуванням може стабілізувати курс гривні в короткі терміни.

При цьому, зазначив Сергій Тигипко, з урахуванням поліпшення ситуації з платіжним балансом реалістичним значенням курсу є рівень 6,5-6,7 гривень за долар. «Експортери при 6,5 гривень за долар – цілком конкурентоспроможні», – наголосив він.

За його словами, на перспективи платіжного балансу країни сприятливо впливають плани іноземних банків щодо рефінансування своїх «дочок» в Україні, а також дуже швидке скорочення обсягів імпорту.

Екс-голова Нацбанку також наголосив на важливості регулярного спілкування центрального банку з керівниками комерційних банків.

XS
SM
MD
LG