Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко-Тимошенко: перманентний конфлікт перейшов у відкриту війну?


В. Ющенко і Ю. Тимошенко на Майдані завжди стояли ПОРУЧ!
В. Ющенко і Ю. Тимошенко на Майдані завжди стояли ПОРУЧ!

Конфлікт між Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко під кінець року серйозно загострився. Такими поганими стосунки між цими двома помаранчевими керівниками досі ще не були...

Втім, подивимося на хронологію останніх подій і взаємних звинувачень.

У п’ятницю, 19 грудня, Прем'єр Юлія Тимошенко закликала Президента Віктора Ющенка подати у відставку через девальвацію гривні. Про це вона заявила в ефірі програми «ШустерLive».

За її словами, в умовах нинішньої кризи був політичний план, який складався з двох частин: політичної і спроби заробити. План полягав у тому, вважає Прем'єр, щоб довести країну до дефолту, ввести пряме президентське правління через введення надзвичайного стану.

Тимошенко сказала, що не допустить цього, поки «я живу, дихаю і буду при владі, хоч фактично і в опозиції до них, красивих і гарних»..
«Президент країни, який сьогодні працює, щоб було чим гірше, тим краще, і заробляє на біді людей, має піти у відставку завтра, разом з головою Нацбанку», – заявила Прем’єр.

Тимошенко також заявила, що погодиться піти у відставку, якщо в парламенті виникне коаліція, щоа висуне нового Прем’єра.

Тимошенко нагадала, що пропонувала утворити коаліцію всіх парламентських сил. «Але прийшли тільки «Наша Україна», яка не залежить від президента, блок Литвина і комуністи».

Президент вважає неприпустимим перетворювати фінансову стабільність держави на заручника політичних маніпуляцій

Президент України Віктор Ющенко вважає, повідомив сайт керівника держави 19 грудня, що позитивна динаміка курсу гривні, яка спостерігається сьогодні на валютному ринку, засвідчила дієвість обраних фінансових механізмів та регуляторів. Про це повідомила прес-секретар Глави держави Ірина Ванникова після завершення зустрічі Президента із Радою банкірів.

Над комплексом термінових антикризових заходів разом із Президентом України останній тиждень працюють керівництво НБУ та Мінфіну, Рада банкірів, зазначила вона.

«Президент вважає неприпустимим перетворювати фінансову стабільність держави на заручника політичних маніпуляцій. Саме політичними маніпуляціями Глава держави вважає вчорашні безвідповідальні заяви Прем'єр-міністра, які загрожували країні фінансовим хаосом», – сказала прес-секретар Глави держави.

Тільки завдяки жорстким фаховим діям вдалося втримати контроль над ситуацією, хоча й запізно. Ця вина цілком і повністю лежить на Національному банку України і Кабінеті міністрів України, переконаний Глава держави.

«Президент України в черговий раз нагадує уряду, що нині час взаємоузгоджених дій, а не сварок, піару чи бездоказових звинувачень. Уряд має нести свою частину відповідальності. Ніхто не знімав з Уряду відповідальність за економічну ситуацію, яка формує фінансову і прямо впливає на курсову політику держави.

Президент України переконаний, що правоохоронні органи повинні продовжити розпочаті перевірки в банківській системі і жорстко покарати тих, хто займався спекуляціями», – наголосила І. Ванникова.

Тимошенко заявила, що з Ющенком їй більше не по дорозі

«Я чітко заявляю, що я перебуваю в опозиції до таких урядовців як Президент України, голова Національного банку, до всіх злочинних угруповань, які їх оточують. Я буду разом із країною, разом із народом України, і разом із ними боротимуся за те, щоб в Україні таких явищ не було», – сказала Ю. Тимошенко у суботу, 20 грудня.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що не має наміру бути учасником нинішньої владної команди, і переходить в опозицію до Президента України Віктора Ющенка.

Про це Ю. Тимошенко заявила сьогодні на брифінгу в Кабінеті міністрів.

«Я чітко заявляю, що я перебуваю в опозиції до таких урядовців як Президент України, голова Національного банку, до всіх злочинних угруповань, які їх оточують. Я буду разом із країною, разом із народом України, і разом із ними боротимуся за те, щоб в Україні таких явищ не було», – сказала Ю. Тимошенко.

Прем'єр також висловила жаль у зв'язку з тим, що під час президентських виборів 2004 року підтримала кандидатуру В. Ющенка як порядної і чесної людини.

«Мені дуже шкода, що та людина, я маю на увазі Президента країни В. Ющенка, за якого я стояла на всіх помаранчевих майданах, агітувала і переконувала людей як за чесного і морального політика, а він сьогодні опустився до такого рівня, що навіть соромно називати його прізвище», – пояснила вона.

На думку Ю. Тимошенко, тільки публічне оприлюднення інформації про такі афери дозволить Україні очиститися від таких людей. «Мовчання – це практично співучасть в усіх цих процесах. Я співучасником таких речей не буду», – заявила вона.

Ю. Тимошенко підкреслила, що тільки завдяки її діям і публічним заявам ситуація на валютному ринку країни почала стабілізуватися.

Глава уряду також розраховує, що Верховна Рада чесно проведе розслідування в рамках тимчасової слідчої комісії з питань діяльності Національного банку і виконання основних принципів валютно-грошової політики на 2008 рік.

«Я вірю в це, тому що все ж таки у Верховній Раді сформована більшість, коаліція, і я хочу вірити у те, що ці люди служитимуть Україні, служитимуть честі, моральності і об'єктивності», – підкреслила Прем'єр-міністр.

Раніше оточення Президента України і керівництво Нацбанку відкинуло всі звинувачення Прем’єр-міністра України щодо обвалу гривні і назвало їх «цинічними».

Ющенко: Тимошенко фактично поставила себе в опозицію до народу

Президент України заявляє, що Прем'єр-міністр своїми останніми заявами та звинуваченнями фактично поставила себе в опозицію до українського народу та держави.

За повідомленням прес-служби Глави держав, про це Віктор Ющенко сказав в інтерв'ю телеканалу «Інтер».

«Сьогодні проблема не у моїх стосунках з цією леді. Вона оголосила опозицію нації, державі», – сказав Президент.

Глава держави нагадав, що відповідно до Конституції, саме Прем'єр-міністр та уряд відповідають за формування самостійної економічної та фінансової політики держави – натомість сьогодні Юлія Тимошенко намагається «вмити руки» та перекласти відповідальність на інших.

«Ситуація, безумовно, давно вийшла з-під контролю Прем'єр-міністра, – сказав Віктор Ющенко. – ... Але сьогодні вже наступає момент просто відповідальності. Хто буде відповідати за інфляцію 22%? Зовнішня криза? Криза у нас сидить на Грушевського, на сьомому поверсі, в кабінеті Прем'єр-міністра».

Водночас Президент наголосив, що Прем'єр-міністр, безумовно, буде відповідати за ту політику, яку вона проводила протягом року.

«Переконаний, Прем'єр-міністр сьогодні адекватно не може оцінювати економічні процеси та соціальні... Переконаний, разом із здоровими силами парламенту треба формувати сьогодні нові основи, засади і робити окремий план дій», – зазначив Глава держави.

Ющенко відкидає звинувачення з боку Тимошенко у валютних махінаціях

В інтерв`ю телеканалу «Інтер» Президент Віктор Ющенко пов’язує ці заяви прем’єра Юлії Тимошенко з тим, що таким чином вона намагається перекласти відповідальність за провали в своїй роботі на інших. «Але цього разу в неї не вийде», – наголосив Президент.

«Це треба просто не мати ніякої, навіть середньої освіти, щоб знаєте, маніпулювати речами, я так думаю, що вона не може сформулювати навіть значення цієї термінології», – сказав Віктор Ющенко.

Він наголосив, що НБУ не встановлює, а фіксує валютний курс.

«Курс національних грошей буде стабільним, тільки в тому випадку, коли буде збалансована торгівельна політика, буде торгівельний баланс», – зауважив Президент. Він повідомив, що в цьому році країна має 14 мільярдів торгівельного дефіциту.

За його словами, це пов’язано з непродуманими діями прем’єра. « Юлія Тимошенко заборонила вивезти 5 мільйонів тонн надлишкового зерна з січня по травень. Країна не отримана 2,5 мільйонів торговельної виручки. Юлія Тимошенко завезла небачену в історії кількість м`яса – 550 тисяч тонн, вірніше, заморожених обрізків. Країна втратила від цього 1,5 мільрда валюти. Якщо йдемо до газу, уряд закачав газ, по якому не здійснив проплату більше 2 мільярдів. Жоден уряд такого не робив», – заявив Глава держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG