Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль української музики в Техасі


Київ – У Техаському Християнському Університеті в США відбувся Фестиваль української сучасної музики. В ньому взяли участь кілька українських композиторів.

Упродовж п’яти днів мешканці американського міста Техас мали можливість знайомитися з сучасною українською музикою.

Твори тринадцяти композиторів (серед них такі відомі, як Євген Станкович, Леся Дичко, Валентин Сільвестров і зовсім молоді – Ірина Алексійчук, Святослав Луньов, Олена Леонова) виконували Симфонічний оркестр, камерні ансамблі та солісти Техаського Християнського Університету.

Гостями Фестивалю були композитори Мирослав Скорик, Сергій Зажитько та Людмила Юріна.

Мирослав Скорик розповів кореспондентові Радіо Свобода , що в Америці в останній час виникає інтерес саме до української музики. «Нею цікавляться і за своєю ініціативою запрошують нас на фестивалі. І навіть у такий досить далекий штат, як Техас. Українською музикою цікавляться і в Нью-Йорку, Вашінгтоні. Фестивальні концерти пройшли дуже успішно, було багато публіки, і це приємно», – розповів композитор.

Під час Фестивалю продемонстрували шедевр світового кіномистецтва «Тіні забутих предків», музику до якого написав Мирослав Скорик.

Знайти спонсорів у США значно легше, ніж в Україні

Як повідомила кореспонденту одна з учасниць фестивалю, Людмила Юріна, ініціатива проведення знайомства техасців з українською музикою належала професору Університету Джеральду Гейблу. Через особистий сайт Людмили він вийшов на зв’язок з композиторами, двічі приїздив в Україну і був вражений, за його словами, якістю, рівнем і новаторством української музичної творчості.

На запитання про те, хто фінансував фестиваль, пані Юріна відповіла: «На щастя, в Америці є така практика, яку держава дуже підтримує: це надання коштів приватними особами й установами. Тому зробити такий фестиваль не було такою великою проблемою, як в Україні. Багато людей з задоволенням надають кошти на такі акції. Для Америки є дуже престижним побачити в буклеті чи програмці своє прізвище у списках меценатів і спонсорів».
За словами учасників Фестивалю, і з української, і з американської сторін є бажання і плани продовжити спілкування українських та американських композиторів.

XS
SM
MD
LG