Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачений в убивстві виграв судовий позов проти України у Європейському суді


Борис Мартинчук: «Мене підтримували власні діти і мій правозахисник»
Борис Мартинчук: «Мене підтримували власні діти і мій правозахисник»

Рівне – Мешканець села Хотин Березнівського району Рівненщини Борис Мартинчук виграв судовий позов проти України у Європейському суді. Невиконання державою рішення районного суду обійшлося їй у дві тисячі євро. Цій історії передували страшні звинувачення невинної людини у вбивстві власної дружини та кримінальне переслідування.

Він був майстром на всі руки, шанованим серед односельців. Працював у колгоспі, разом із дружиною виховував маленьких доньку і сина. Та одна страшна ніч 1996 року перевернула все життя шкереберть. Борис тоді чергував на фермі, а коли повернувся – побачив удома мертву закривавлену дружину та онімілу заплакану 4-річну доньку.

Міліціонери, котрі прибули на місце злочину, довго не церемонились – забрали чоловіка ніби-то для того, щоб показав, де перебував під час злочину, а натомість доправили до райвідділу міліції. Протримали 10 діб, на похорон дружини не відпустили, повезли до Рівного, і вже там, лише через п’ять місяців, до Бориса Андрійовича вперше навідався слідчий. І адвокат Віктор Кур’ята, котрий взявся допомогти йому, не чекаючи винагороди.

Адвокат Віктор Кур'ята: «Невиконання рішень українських судів стало закономірністю»
Як зазначає адвокат Віктор Кур’ята, обурювала та наполегливість, з якою органи прокуратури тримали підозрюваного у неволі під слідством, і намагалися проштовхнути звинувачення в суді, щоб виправдати утримання в слідчому ізоляторі. Однак в суді «кожного разу нелогічне, фантастичне обвинувачення розсипалося».

Спочатку Бориса Мартинчука відпустили з ізолятора, обравши міру запобіжного заходу – підписка про невиїзд. Він повернувся до дітей.

«Було дуже важко, але я їх потихеньку виховував. Мене звільнили – я їх забрав від бабусі. Зараз обоє студенти. Навчаються», – розповів Борис Мартинчук.

Односельці далеко не всі вірили у його невинність

Нині він каже, що допомогла йому їхня віра та віра в Бога. А голова колгоспу навідріз відмовився брати на роботу. Односельці далеко не всі вірили у його невинність. У 99 році, коли колегія суддів обласного суду зняла з Бориса Мартинчука усі звинувачення, з’ясувалося: справжній вбивця його дружини був затриманий наступного ж дня після скоєння злочину.

Чоловік звернувся до Березнівського районного суду з проханням про відшкодування перенесених страждань. Суд присудив 50 тисяч гривень. Та цю суму так і не виплатили.

Адвокат Кур’ята зазначає: «Це рішення не було виконане під простим приводом, що держава не передбачила коштів у бюджеті на подібні витрати. Мушу зазначити, що в нашій державі тисячі подібних рішень не виконуються».

Як пояснив адвокат, справа Бориса Мартинчука підпадала під 6-ту статтю Конвенції – «незаконне ув’язнення». Він звернувся до Європейського Суду у 2003 році – справу одразу ж взяли до провадження. Але рішення винесли тільки тепер.

«Правоту потрібно доводити»

Нині Борис Мартинчук радить усім розчарованим в системі державної справедливості не опускати рук. «У мене сусіда побили, він отримав другу групу інвалідності – йому присудили 10 тисяч, але до цього часу не заплатили. Але я вважаю, що правоту потрібно доводити. Якщо ми цього не робитимемо – ніколи не побудуємо нашої України. Вірити в Бога і в справедливість», – наголошує Борис Мартинчук.

Начальника міліції, котрий у далекому 96-му допустив незаконне утримання невинної людини в слідчому ізоляторі упродовж тривалого часу, два роки тому покарали – виходом на пенсію. А слідчий прокуратури потрапив на підвищення, до сусіднього району. Домагатися покарання цих людей Борис Мартинчук не став.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG