Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ розпускає місію в Грузії


Александер Стубб, керівник ОБСЄ, міністр закордонних справ Фінляндії.
Александер Стубб, керівник ОБСЄ, міністр закордонних справ Фінляндії.

Київ – 22 грудня делегація Росії при Організації з безпеки і співробітництва в Європі заблокувала мандат місії ОБСЄ у Грузії. Отже, після шістнадцятирічної складної роботи на території цієї країни, місія закінчує свою діяльність.

Ще минулого тижня діючий керівник ОБСЄ, міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб, повідомив, що питання продовження перебування місії Організації в Грузії можуть не подовжити.

Причина – різка критика діяльності представників ОБСЄ в Грузії з боку Росії.

Офіційний Кремль, особливо після серпневого російсько-грузинського конфлікту, регулярно висловлював незадоволення тим моніторингом, який місія ОБСЄ проводила на грузинській території; у вересні пан Стубб поінформував ЗМІ про те, що російські вояки не допускають членів місії на територію Абхазії, трохи пізніше ситуація «з недопуском» повторилась у Південній Осетії.

У результаті, з 1 січня наступного року ОБСЄ розпочне процедуру закриття своєї резиденції у Тбілісі. Про це Радіо Свобода» повідомив речник Організації Мартін Несірски.

За його словами, «місія працювала в Грузії від 1992 року. Але навіть за ці шістнадцять років ми ще не виконали всіх запланованих завдань. Так, зроблено чимало. Ми помітили, як змінюється Грузія, які позитивні зрушення тут відбуваються. Але до щасливого фіналу ще далеко. Ми розуміємо, що припинення роботи спричинила конфліктна резолюція, але повірте: припинення активної діяльності ОБСЄ аж ніяк не сприяє стабілізації та миру у цьому регіоні!».

Кавказ знову може стати злною нестабільності

Посол США в ОБСЄ Джулі Фінлей покладає провину на згортання місії на Кавказі на Російську Федерацію. Як відзначила пані Фінлей на зустрічі з європейськими та американськими журналістами, саме Кремль сподівається після виїзду місії з Тбілісі знову перетворити Кавказ на зону нестабільності.

Керівництво Грузії теж з жалем констатує, що припинення моніторингу з боку ОБСЄ може призвести до чергового нагнітання у стосунках між Москвою і Тбілісі. Але у відчай грузини не впадають: 16 грудня було підписано рамочний договір про стратегічне партнерство між Грузією і США. За словами Президента Михеїла Саакашвілі, з підписанням цього документа Грузія стане сильнішою і зможе подолати складний шлях відновлення територіальної цілісності.

Чи угода Грузія-США цьому сприятиме, покаже час і настрої російського керівництва, вважають в ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG