Доступність посилання

ТОП новини

Парламент береться за держбюджет


Верховна Рада відмовилася внести до порядку денного питання про особливу процедуру розгляду держбюджету на 2009 рiк i пакету антикризових законопроектiв. Категорично проти розгляду цього проекту виступила фракція Партії регіонів.

«Абсолютна більшість депутатів в очі не бачила цього бюджету, а його як кота в мішку вкинути в зал після обіду й прийняти за скороченою процедурою в четвер (25 грудня) у другому читанні!», – заявив регіонал Михайло Чечетов.

Проти розгляду зміни процедури ухвалення держбюджету виступив і депутат від НУНС Павло Жебрівський. На його думку, Рада не може змінювати процедуру розгляду законопроекту, який навіть не зареєстрований у парламенті.

Уряд, що направив проект постанови до парламенту, запропонував депутатам пiдтримати вже сьогодні в першому читаннi пакет антикризових законопроектiв i держбюджету, а 25 грудня остаточно ухвалити їх одночасно.

Фракція Партії регіонів у Верховній Раді вважає, що підготовлений Кабінетом Міністрів проект державного бюджету на 2009 рік має антисоціальний і антидержавний характер.

Про це заявив перший заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов.

«У мене лежить на 2 аркуші добірка негативних моментів з соціальних питань, які закладено в бюджеті. Ті, хто проголосує за цей бюджет, – вони проголосують за антинародний, антидержавний бюджет», – заявив Єфремов.

На думку депутата, підготовлений урядом проект перекладає весь вантаж виходу з економічної кризи не на підприємства і державу, а на звичайних громадян.

При цьому, наголосив Єфремов, досі невідома ціна на газ, закладена в проекті бюджету. А виходячи з цього, більшість великих промислових підприємств не можуть скласти свої бюджети на 2009 рік.

Кабмін має намір внести сьогодні до парламенту проект держбюджету-2009.

Уряд планує запропонувати Верховній Раді збільшити мінімальну зарплату до рівня прожиткового мінімуму 2009 року.

Спочатку Кабмін розглядав певне скорочення соціальних витрат 2009 року. Але вчора прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що зменшення соціальних видатків в держбюджеті-2009 стосуватиметься лише скорочення пільг для чиновників та депутатів.

Крім того, керівник уряду запевнила, що бюджет передбачає своєчасну виплату всіх видатків працівникам бюджетної сфери.

Литвин заявляє, що ВР сьогодні не прийматиме в першому читанні проект бюджету-2009 навіть у разі його надходження

За словами спікера парламенту, якщо уряд подасть сьогодні до ВР проект держбюджету, то в Верховній Раді сьогодні відбудеться тільки його представлення.

Спікер пояснив це тим, що у першому читанні проект держбюджету не може бути прийнятий без розгляд законопроекту на засіданні профільного комітету.

«Сьогодні буде тільки представлення, тому що без розгляду комітету не можна приймати законопроект в першому читанні», - сказав В. Литвин.

В той же час, за його словами, якщо в парламенті не буде протистояння, то вже в четвер, 25 грудня, можна буде розглянути проект держбюджету і визначитися щодо його остаточного ухвалення.

«Ситуація буде непроста, але не приймати рішення не можна», - сказав голова ВР.

Він також висловив думку, що спочатку необхідно ухвалити важливі для країни документи, а вже потім продовжувати з’ясовувати політичні відносини.


Уряд внiс до парламенту програму своєї дiяльностi


Кабiнет Мiнiстрiв пропонує Верховнiй Радi затвердити програму дiяльностi уряду під назвою «Подолання впливу свiтової фiнансово-економiчної кризи i поступальний розвиток».

Проект вiдповiдної постанови сьогодні зареєстрували в парламенті.

Документ внесла прем'єр Юлiя Тимошенко. Кабмін минулого тижня схвалив і затвердив нову редакцію програми своєї діяльності, в якій визначив свої першочергові завдання в кризовий і післякризовий періоди.

Серед першочергових завдань уряд визначив оздоровлення і відновлення нормального функціонування фінансових ринків, відновлення довіри до банківської системи, мінімізацію негативних соціальних наслідків кризи, посилення економічної активності і відновлення економічного зростання.

На початку цього року Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко затвердив програму своїх дій «Український прорив: для людей, а не для політиків». Але парламент так її і не затвердив.

А затвердження Верховною Радою програми діяльності Кабміну передбачає, що парламент протягом року не може піднімати питання про недовіру уряду, яке призводить до його відставки.

Президент: Пропонований урядом проект бюджету – «політична авантюра»

Президент Вiктор Ющенко критикує проект державного бюджету на 2009 рiк, пiдготовлений урядом, i сумнiвається в тому, що його ухвалять до кiнця року.

«Я не хочу говорити про бюджет, який зараз пропонується. Це трагедiя. Це найбезвiдповiдальнiший документ», – заявив глава держави на нарадi з головами облдержадмiнiстрацiй i органiв мiсцевого самоврядування.

За словами Президента, проект держбюджету – «це полiтична авантюра, з якою не може жити країна».

Ющенко розкритикував розробленi урядом макроекономiчнi показники, на основi яких будуватиметься бюджет. При цьому вiн наголосив, що з'явилися цi макропоказники лише 17 грудня, коли залишається два тижнi до нового року.

Кабмін має намір сьогодні внести до Верховної Ради проект держбюджету-2009.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG