Доступність посилання

ТОП новини

Які позитиви відбудуться в економіці країни у 2009 році? (Огляд преси)


Київ – Дефіцит, нарівні з темпами зростання або падіння ВВП, стане головним каменем спотикання в передноворічних бюджетних баталіях. Уряд прогнозує, що він становитиме 2% від ВВП. Що це означає і про що свідчить? Як пояснює експерт газети «День», дефіцит, грубо кажучи, означає, що споживання або внутрішній попит на ці ж таки 2% буде більшим, аніж виробництво. Компенсувати недостатні предмети споживання можна лише за рахунок зростання імпорту. А це неминуче підігріватиме попит на валюту й дестабілізуватиме курс гривні... Більше про бюджетні протиріччя розповідається в статті «Дефіцит грошей і... відповідальності».

У цьому ж числі «День» пропонує і добрі тенденції для наступного «кризового» року. Зокрема, експерти видання зазначають, що в Україні з’являться нові виробництва, які займуться імпортозаміщенням. Себто вироблятимуть ту продукцію, яка може замінити імпорт. А ще експерти видання переконані, що українські металургійні підприємства зможуть відродитися і стануть значно конкурентноздатнішими. Про інші позитиви року 2009 інформує стаття «Точка опори».

Перший віце-спікер Олександр Лавринович в інтерв’ю газеті «Діло» розповідає, чому він так і не став спікером і чиїми порадами керується лідер регіоналів Віктор Янукович. А ще перший заступник Голови Верховної Ради переконує, що головний винуватець різкого подорожчання гривні не Нацбанк, а уряд. І що Юлія Тимошенко майстер перекладати свою вину на інших. А незабаром з її вуст країна довідається про нові прізвища винуватців теперішньої кризи в країні. І серед них будуть міністри з «НУ-НС». Докладніше з прогнозами О. Лавриновича можна ознайомитись у статті «Запасний спікер».

«Нова газета» стверджує, що після вересневого провалу Юлія Тимошенко взяла реванш. Сьогодні вона виглядає значно переконливіше, ніж Президент, переконані газетярі. А ще команда чинного Прем’єра підготувала бюджет-2009, де тягар кризи перекладається з народу на плечі людей небідних. Про інші тактичні преваги Прем’єра в її суперечці з Президентом розповідається в статті «Президент в нокдауні».

Газета «Голос України» коментує рішення столичного голови Леоніда Черновецького призначити свого сина Степана – депутата Київради – радником з питань держзакупівель, що проводяться комунальними підприємствами столиці. Докладніше про мотивацію мера – в публікації «Ставлю сина свого, Стьопу, на царювання...».



  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG