Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяні ярмарки в Німеччині – кількасотрічна традиція


Берлін – Різдво належить до найулюбленіших свят у Німеччині. Не даремно саме звідти походить чимало популярних в усьому світі традицій, пов’язаних з цим святом. Наприклад, дід Мороз або та сама святково вбрана різдвяна ялинка. Але є речі, які повторити не можливо або дуже складно. Так, справжньою казковою атмосферою передріздвяних ярмарків можна насолодитися тільки в Німеччині.

У грудні, коли дні стають короткими, а ночі довгими, німецькі міста буквально занурюються в яскраві, різнокольорові передріздвяні вогні. Складно знайти містечко або селище, де б на центральній площі торговці не споруджували дерев’яні казкові будиночки, пропонуючи свій крам.
У деяких німецьких містах різдвяні ярмарки нараховують вже понад 500-річну історію. Один із найстаріших ярмарків проходить у Нюрнберзі, а найбільший – у Кельні. Щорічно його відвідує понад п’ять мільйонів гостей. А в Берліні цього року відбувається відразу 45 різдвяних ярмарків.
Для душі та шлунку
У холодну пору, візит ярмарку, як правило, починається з ковтка гарячого глейтвейна. Червоне вино, гвоздика, кориця, лимон – головні складові цього пахучого напою. На різдвяному ярмарку можна знайти й міцніші речі, наприклад, фруктову горілку.
Маркус, який щороку в грудні приїздить до Кельна, радить кожному, хто зазирає до його лотка, як насолоджуватися напоєм, виготовленим за старовинним рецептом. «Поганий шнапс випивають швидко. Якщо ви хочете, щоб просто вдарило в голову, то пийте швидко. Але хорошим шнапсом треба вміти насолоджуватися. Для мене ось це, наприклад, не горілка, а горстка слив. А ось це корзина груш», – каже Маркус.
Після того, як випили, можна й закусити: печена картопля або смажені картопляні млинці – щось на кшталт дирунів, тільки замість сметани яблучне пюре; запечена в тісті форель або традиційні сосиски – баварські, тюрінзькі, віденські – варені, копчені, смажені. Не бракує й солодощів – різдвяних пряників і печива. І над усім – чарівний аромат смажених мендальних горіхів.
Рибний час для народних умільців
Раніше ярмарки в останній місяць року слугували в першу чергу для того, аби люди могли запастися усім необхідним на початку зими. Згодом вони перетворилися на невід’ємну складову різдвяної традиції в Німеччині. Чого тут тільки немає: ялинкові прикраси, дерев’яні лускунчики, кераміка, картинні рами. Народні умільці демонструють свою майстерність – хто, як тільки може. Адже наступний шанс продати свої вироби трапиться не скоро. А тут усі масово шукають подарунки.
Майстер Уве, наприклад, власноруч виробляє і торгує в Кельні чудернацькими мініатюрними фігурками зі скла. Він наголошує: «Це мистецтво, а про мистецтво можна говорити, що це не речі першої необхідності. Але його купують, аби отримати насолоду, і це мене тішить. Найбільше мені подобається скляна фігурка «Чорна магічна дівчина». Це – еротика. Звичайно я б не став її дарувати дитині, це швидше для дорослих».
Про еротоманів і бідних теж не забули
До речі, про еротику й дорослих. Є в Німеччині й еротичний різдвяний ярмарок. Вже третій рік поспіль він проводиться в Гамбурзі в районі червоних ліхтарів Санкт-Паулі. Взагалі останнім часом поширюється мода на спеціалізовані різдвяні ярмарки. В Мюнхені, наприклад, у грудні проводять єдиний у Німеччині міжнародний ярмарок митців. У Кобленці, що на Рейні, різдвяний ярмарок супроводжується престижним музичним фестивалем Christmas Vocal. А в Берліні цього року відкрили три різдвяні ярмарки для малозабезпечених та безпритульних. Оскільки там усе продається за дуже доступними цінами, то купувати можна виключно з довідкою про доходи або з посвідченням пенсіонера.
Не бракує в Німеччині й путівників по різдвяних ярмарках, як у вигляді книги, так і в Інтернеті. Навіть відома телефонна книга «Жовті сторінки» відвела для цього частину свого веб-сайту.
(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG