Доступність посилання

ТОП новини

Гола «об’єктивна» правда


Київ – Роботи фотохудожників з Харкова Олени та Віталія Васильєвих у жанрі «ню» знають і виставляють у галереях Європи та Сполучених Штатів. В Україні вони вважаються чи не найдорожчими, а їх автори – одні з небагатьох, хто в нинішніх нелегких умовах зумів заробляти на життя художньою фотографією. Їх роботи справді вражають: красиві жіночі тіла у дивовижних позах, обмотані клаптями целофану або обмазані глиною. І вся ця мовчазна вистава – на тлі бетонних чи цегляних стін, у поєднанні з неповторною грою світла. Цього року творче подружжя провело декілька виставок у Києві, найгучніша з яких пройшла у Галереї на Подолі. Радіо Свобода поспілкувалося з Оленою та Віталієм в одній з кав’ярень у центрі столиці стосовно долі сучасного фотомистецтва, та стосовно таємниці їхнього власного творчого успіху.

Одна з фотографій представлених на виставці
Як виявилося, Олена та Віталій Васильєви свого часу навіть не думали заробляти на цьому грошей або створювати світові шедеври. Почалося все 6 років тому з простенької цифрової камери на два мегапікселі та експериментів із власним оголеним тілом.
«За настроєм це робилося… Спочатку Віталій мене знімав, тоді фото побачили подруги й теж попросили зробити їх фото у стилі «ню». Ті приводили своїх подруг, адже ніхто інший не зніме так, як вони хочуть. Наші зйомки завжди екстремальні, холодні приміщення… Дівчатам було прохолодно. Навіть відгуки були: це що вам скульптор робив, а ви знімали?», – розповіла Олена Васильєва.
На думку цінителів мистецтва, Олена та Віталій Васильєви працюють на межі фотографії, живопису, скульптури і драматургії. Подібного не робить ніхто у світі, вони у цьому напрямку – одні з перших. Тому не дивно, що їхні роботи оцінюють по декілька тисяч євро, і лише в Києві вже продано 24 їх творіння. А від бажаючих позувати нема відбою. Хоча, якщо Олена бачить на вулиці дівчину з чудовою пластикою й даними моделі «ню», вона показує їй свої роботи й залишає візитку.

Мистецтво живлять заможні?


На питання, чому подружжя працює саме в стилі «ню», Олена з Віталієм кажуть, що цей напрямок у мистецтві – найскладніший, та й найдавніший: більшість скульптур античності, значна частина картин епохи Відродження зображають оголену натуру. Роботи подружжя Васильєвих сповнені еротизму, трагічних переживань, але в них нема й тіні вульгарності: їх можна показувати навіть дітям. Проте Вталій зізнається, що пробитися до українського поціновувача набагато важче, ніж до закордонного.
«Київський арт-ринок живе «сам у власному соку». Щоб він став затребуваним, треба щоб роботу купив якийсь видний діяч чи депутат. Будь-яке мистецтво живиться від заможних людей. Не могла бідна людина купити собі, скажімо, Рембрандта, те, що за 50 років буде коштувати мільйони. Але буває, що людина розуміє, відчуває роботу, проте купити її не здатна. Одна наша знайома журналістка говорить, що мала б змогу – скупила б усі наші фотографії. Наші роботи ми друкуємо величезним форматом, на імпортному папері, для рамок беремо найкраще скло. Це дорого. Але буває, коди людині фотографія справді потрібна, ми її даруємо. Втім, кожної роботи ми робимо не більше п’яти примірників. Наша фотографія рухається до глядача, і вона дійде! Думаю, ще пару років, і люди зрозуміють: фотографію можна не просто купувати. В неї можна інвестувати гроші», – зазначає фотохудожник Віталій Васильєв.
У подружжя фотомитців – маленькі син і дочка, і вони чимдуж наслідують батьків, позуючи й створюючи власні шедеври. А от сама Олена Васильєва зараз фотографується вкрай рідко: просто ніколи. Наступного року в лютому-березні вона планує велику виставку в галереї Маямі, у Сполучених Штатах. Але й українців обіцяє здивувати новими художніми проектами: на сьогодні подружжя готове показати ще близько 200 робіт.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG