Доступність посилання

ТОП новини

Попри кризу, передріздвяна торгівля в Німеччині була успішною


Берлін – Криза кризою, а від подарунків відмовлятися ніхто не хоче. Всупереч побоюванням, передріздвяна торгівля в Німеччині пройшла успішно. Торговці залишилися задоволеними.

Щороку в Німеччині спостерігається одна й та сама картина: представники церкви критикують занадто ранній початок передріздвяної торгівлі. Але такі заклики не допомагають. Більше того, цього разу не тільки супермаркети почали раніше торгувати різдвяними товарами, але й деякі різдвяні ярмарки запрацювали ще в листопаді. Занадто великим був страх, що фінансова криза негативно вплине на апетит споживачів.
Однак такі побоювання виявилися марними. Німці старанно купували подарунки. Президент Головної спілки німецької роздрібної торгівлі Йозеф Санктйогансер пояснив, що досі в Німеччині відносно мало людей втратили свої гроші через фінансову кризу. «В порівнянні з попереднім роком зарплати зросли. Спостерігалася непогана динаміка зайнятості», – сказав Санктйогансер.
Традиційно підвищеним попитом у передріздвяний час користувалися прикраси, іграшки, спортивні речі, годинники. Особливо дорогі годинники дехто розглядає, як альтернативу для вкладання грошей. Гірше продавався одяг і меблі.
Німці активно купують через Інтернет
Але, так би мовити, головним «запряжним конем» виявився інтернет. «Чимало різдвяних подарунків цього року купується через інтернет. Тут спостерігається тенденція зростання. Найчастіше у віртуальних магазинах купують книжки, музичні компакт-диски, DVD, але також побутову електроніку, одяг і квитки», – зауважив Санктгоансер. У Німеччині оборот передріздвяної торгівлі в інтернеті сягнув цього разу майже трьох мільярдів євро, що на 23 відсотка більше, ніж роком раніше. З огляду на охолодження кон’юнктури це справжній рекорд, переконані експерти.
Представники роздрібної торгівлі сподіваються, що така тенденція збережеться й наступного року. Для цього вони вимагають зменшити рівень податку на додану вартість і скасувати так званий податок солідарності, який запровадили після об’єднання Німеччини і який досі стягується на підтримку східних федеральних земель.
(Берлін –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG