Доступність посилання

ТОП новини

«З Новим газовим роком!» Чи може Україна залишитися без блакитного палива?


«Газпром» знову висуває ультиматум. Уже не вперше російський газовий монополіст погрожує почати Новий рік із перекриття вентиля Україні. Що означає чергова словесна газпромівська атака на Україну: це політичний тиск, чи Київ справді не віддає борги?

Газові розрахунки

Речник російського концерну Сергій Купріянов описав розмову з українськими газовими партнерами так: «За жовтень заплатили, нарешті. За листопад і за грудень - не заплатять. Це стало ясно. Про це нам було заявлено досить чітко. На пряме питання: чи заплатите до кінця року, ми отримали відповідь: ні. А заборгованість за постачання газу в листопаді - 805, 8 мільйонів, у грудні - 862, 3 мільйонів доларів. Можемо опинитися в ситуації, коли 1 січня не буде контракту, за яким ми б постачали газ українським споживачам».

А президент Росії Дмитро Медведєв, зі свого боку, попередив: «Якщо Україна не платитиме, ми будемо використовуватимемо весь арсенал можливостей, це зовсім очевидно, тут жодних ілюзій бути не повинно».

Тим часом у Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» підтверджують заяви російських газовиків про те, що за жовтень Україна заплатила. І обіцяють розрахуватися за наступні місяці нинішнього року. Про це заявив речник «Нафтогазу» Валентин Землянський. «Ми не відмовляємося від того, що заплатили за жовтень. А листопад оплатити сподіваємося до кінця року. Щодо грудня, то це питання поточних розрахунків. Якщо виходити з того, що є домовленість між головами правління, то зараз розраховуємося за листопад, а за грудень розраховуємося в січні».

Чи можливо прибрати РосУкрЕнерго з ринку газу?

Чому у відносинах України та Росії газові стосунки особливо загострюються перед Новим роком? Як зазначає московський кореспондент Радіо «Свобода» Віталій Портников, усе це, звичайно ж, не випадковість. Москва зацікавлена зберегти статус-кво в газових відносинах. Оглядач нагадує, що подібна ситуація вже була після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах. «Вона призвела до нового порядку постачання газу за допомогою РосУкрЕнерго. Після того, як Юлія Тимошенко стала прем’єр-міністром України, вона виступила прихильником зміни цього порядку, і країни домовилися про так зване пряме постачання. Однак, цей новий порядок може вступити в силу лише якщо не буде заборгованості. З російської реакції можна зрозуміти, що Росія зараз не зацікавлена у зміни старого порядку».

Варто нагадати, що прем’єр Юлія Тимошенко одразу після візиту до Москви восени нинішнього року заявила: «З 1 січня 2009 року цілком і повністю вимітається з ринку газу в Україні РосУкрЕнерго» як тіньова структура, що підгодовувала корупційними потоками вищу владу в Україні багато років поспіль».

І все ж, що може статися, якщо події розгортатимуться за найжорсткішим сценарієм, і Україна залишиться в Новому році без імпортного газу? Як констатує енергетичний експерт Олександр Тодійчук, катастрофи не станеться, але буде сутужно. При цьому він уточнює : повністю відключити Україну від «блакитного палива» Росія не зможе. «Не можна сказати, що Україна не виживе в цих умовах, але буде великий дискомфорт. Бо велику частину споживачів газу доведеться відключити. Думаю, треба розробити такі сценарії зменшення обсягів на 10%, 15%, 20%. Зменшення обсягів на частку більше 20% неможливе, бо тоді зупиниться постачання газу в Європу».

Газові проблеми очима експертів

Говорити про борг України за блакитне паливо саме перед Росією не доводиться, стверджує експерт Михайло Гончар. «Держава Україна не може мати боргів перед «Газпромом», оскільки держава не має договору, за яким би постачався газ з боку «Газпрому». Заборгованість може бути лише перед РосУкрЕнерго. Однак, ті обсяги, які називаються, можуть не відповідати реальному стану речей».

Про традиційні проблеми з «Газпромом» говорить і директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. На його думку, якщо не реформувати цю сферу, через рік українці знову почують від представників російського концерну чергові погрози перекрити вентиль. «Має бути одна-єдина ціна на газ, як на імпортний, так і на газ власного видобутку», - стверджує експерт. Наступним каменем спотикання після оплати боргу є ціна за російський газ наступного року. Раніше «Газпром» погрожував чотирмастами доларів за тисячу кубів. І це коли нафта на світових ринках, до вартості якої прив’язана вартість газу, різко дешевшає. Потім росіяни заговорили про 250 -300 доларів... А Президент Ющенко висловлював кілька днів тому сподівання на 100 доларів. Володимир Саприкін захмарних цін на газ не очікує. «Можна прогнозувати, що ціна для європейських країн в другому-третьому кварталах 2009 року буде нижчою, ніж зараз (сьогодні вони платять понад 500 доларів). Однак, ціна для України все ж буде вищою, ніж та, яка ми платимо нині. Загалом я сподіваюся, що вона буде менше, ніж 250 доларів за 1000 кубічних метрів».

Ціна імпортного «блакитного палива» для України нинішнього року зросла до 179-ти з половиною доларів за тисячу кубів порівняно із 130-ма доларами торік і 90 доларами за тисячу кубометрів у 2006-му.


«Газпром» погрожує залишити Україну на Новий рік без газу. Наскільки, на вашу думку, серйозна ця погроза?
Євген Дмитрович, адвокат: Я турбуюся, але думаю, що все буде нормально. Думаю, домовляться.
Титова Лідія, медик: Як всіх нормальних людей, мене це питання турбує. Але я впевнена, що все буде добре, що Україна з Росією домовиться, виплатить борг.
Олександр, механік: Не відключать газ Україні. Чи до Нового року, чи після, але домовимося.
Галина Василівна, пенсіонерка: Я сподіваюся на прем’єра, на Президента. Домовляться з Росією, сплатять все, що не сплатили.
Юрій, водій: Росія весь час погрожує... Мені це нецікаво. Як буде, так буде.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG