Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяна торгівля й крадіжки в Америці


Нью-Йорк – Різдво в Америці вважається найжвавішим сезоном для торгівлі. Але, зараз американці, власне, як і українці, переживають економічну кризу.

Є гроші чи ні, а святковий сезон – це час робити подарунки. Купують їх усі, така вже традиція, тим більше, що магазини змагаються знижками. Працюють вони в ці дні з ранку до ночі без перерв і вихідних. Величезний універмаг іграшок Toys-R-Us на Таймс-Сквер у центрі Манхеттена перед Різдвом побив рекорд витривалості: працював 138 годин підряд, тобто близько 6 діб без перерви.

Аж ось бачу у New York Daily News купу нових рекламних оголошень. Звідти довідуюсь, що у п’ятницю 26-го крамниці відчиняються о 6-й ранку, ціни знижено мало не до підлоги, причому йдеться й про солідні універмаги, деякі з них досі взагалі не знали, що таке розпродаж.

Навіть магазини для вельми заможних покупців, як ото Neiman Marcus, Bergdorf Goodman, Bloomingdale – всі оголошують знижки до 75 відсотків вже перед тим зниженої ціни – нечувана річ. А вже про універмаги з поміркованими цінами – годі й говорити.

Але й щедрі знижки не допомагають, усюди покупців менше, ніж торік за святкового сезону, і продаж – зменшеного обсягу, що пояснюють скороченням купівельної спроможності американців. Це спостерігається навіть в інтернеті, де обсяг продажу онлайн починає суперничати з роздрібною торгівлею.

Крадіжки у крамницях зросли на 10-20 відсотків

Економічна криза дається взнаки. New York Times пише, що «Поліцейські дільниці з усіх кутків країни повідомляють, що випадки крадіжок у магазинах на 10-20 відсотків перевищують рівень минулого року». Причому, справжній рівень крадіжок можливо ще вищий, але крамниці воліють не кликати поліцію. Вони відпускають злодія, але на майбутнє забороняють приходити до магазину.

Спокуси, одначе, тим більші, що люди біднішають, універмаги починають економити, наймаючи меншу кількість агентів безпеки, а поліція менше уваги звертає нині на випадки крамничних крадіжок. Крім того, як зазначає в останньому звіті Асоціація роздрібної торгівлі, чимало крамниць воліють взагалі не заарештовувати злодіїв, аби не відволікати покупців. На острові Стаатен Айленд, це район Нью-Йорка, злодіїв, спійманих на гарячому, карають соромом: їхні фотопортрети вивішують у вестибюлі, щоб усі бачили.

Між тим, є цілі банди професійних злодіїв. Вони можуть кидати поцуплений крам до торбини з алюмінієвою підкладкою, щоб обманути електронну перевірку на виході. Інші групи орудують за методом підсадної качки. Член групи навмисне поводиться підозріло, щоб привернути до себе увагу охоронців і відеокамер. Є й просто так звані спринтери, які хапають товар і стрімголов біжать на вулицю. Їм бо відомо, що великі універмаги забороняють охоронцям переслідувати злодія на вулиці далі 30 метрів, бо конфлікт може вилитись у серйозну сутичку, а це магазинові невигідно.

За повідомленням Національної асоціації запобігання магазинним крадіжкам, щодня по всій країні крадуть товарів в середньому на суму 35 мільйонів доларів.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG