Доступність посилання

ТОП новини

Лише біда може об’єднати. Щиро чи «на публіку»?


Вікто Ющенко та Юлія Тимошенко оглядають місце вибуху, 25 грудня
Вікто Ющенко та Юлія Тимошенко оглядають місце вибуху, 25 грудня

Сімферополь – Біда прийшла у родини двох десятків євпаторійських роди. Сьогодні за загиблими сумує вся Україна. Указ про жалобу для вшанування жертв вибуху у житловому будинку в Євпаторії підписав Президент Віктор Ющенко. Учора він, одягнутий у темний костюм, приїхав до Євпаторії, щоб на місці подивитися, чим може допомогти, і висловити солідарність та співчуття постраждалим. Все так, як мав зробити Глава держави у час біди. Очікувано вчинила і керівник уряду Юлія Тимошенко, яка полишила важливі справи і з самого ранку вилетіла з Києва до Криму. Кожен окремо, особистим літаком. Але в Сімферополі Прем’єр-міністр зачекала на Президента. В Євпаторію вони прибули разом. Юлія Тимошенко теж була в чорному костюмі.

Спілкуючись із журналістами, рятувальниками, постраждалими, мешканцями Євпаторії і керівниками Криму глава держави і керівник уряду трималися, переважно, разом, не перебивали один одного, демонстрували взаємну повагу. І робили це цілком природно, наче забувши, що ще учора обзивали один одного «зрадниками», «злодіями» та «бандою» і готували один проти одного відставки та імпічменти.

В Євпаторії ж Президент відзначив компетентність та оперативність дій урядовців з проведення рятувальних робіт. А першими його словами до журналістів були: «Разом із Юлією Володимирівною, Прем’єр-міністром, ми прибули для того, щоб засвідчити свою солідарність…»

Під час спільної прес-конференції, 25 грудня.
Забув про свій повчальний та критичний тон Глава держави і коли говорив про висновки з цієї трагедії, зроблені ними разом. «Сьогодні ми говорили з Юлією Володимирівною про те, як через органи самоврядування, місцеву владу ми приймемо рішення про повну інвентаризацію небезпечної діяльності, яка стосується житлових будинків…», – зазначив Віктор Ющенко.

Слова «Юлія Володимирівна» Президент вимовляв з повагою, як і Прем’єр-міністр, яка цілком шанобливо зверталася до Віктора Ющенка. Звичайно, було б зовсім дико, щоб перші особи чубилися на людях у такий трагічний день, та все ж…

Після відвідин місця трагедії і лікарні Президент і Прем’єр-міністр сіли в один автомобіль, за кермом якого був Віктор Ющенко. До Києва українські керівники поверталися одним літаком – президентським.

Позиція двох мудрих людей чи тактичний крок цинічних політиків?

Чи була це щира позиція двох мудрих людей перед обличчям людської трагедія чи тактичний крок цинічних політиків за порадою наближених піарників? Про що говорили керівник держави і керівник уряду ті 2-3 години, що витратили на повернення з Євпаторії до столиці? Очевидно, що висновки можна буде зробити за кілька днів або тижнів.

Поки що ж виглядає, що перших осіб країни може об’єднати, хоча б на якийсь час, лише горе.

Звичайно ж, всі ці нюанси великої політики найменше цікавили постраждалих і рідних загиблих, а також рятувальників – справжніх героїв на цій трагічній події, які мужньо і, головне – вміло та компетентно виконували свою роботу. І всі вони, як і ми – чекаємо такої ж роботи і від Президента, і від урядовців, і від депутатів.

(Сімферопополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG