Доступність посилання

ТОП новини

Бжезінський: Європа має говорити в один голос. Рецепти «різдвяного похмілля» (європейська преса)


Прага – Сьогодні у європейській пресі мовиться про можливі повороти в глобальній політиці у новому 2009 році, наведені при цьому думки таких авторитетних експертів, як американець Збіґнєв Бжезінський, який також нагадує і про Україну. Деякі аналітики дивуються з того, що жоден із гучних енергетичних проектів на кшталт «Північного потоку» чи «Набукко» ще не почав реалізовуватися, але й ці проекти, як наголошують, не є виходом для Європи. Чимало газет попереджають, що довгі свята небезпечні щодо вживання алкоголю і навіть вміщують деякі поради про «лікування» похмілля.

Американський політолог і радник президентів США Збіґнєв Бжезінський дав на Різдво інтерв’ю польському щоденникові «Жечпосполіта», в якому наголосив, що у 2009 році, разом із оновленням світової конструктивної ролі Америки, потрібно відновити справжній союз між Америкою і Європою. Бжезінський попередив, що «якщо Європа прагне мати світове значення, вона повинна говорити в один голос». Він також вважає, що «наголошуючи на своїй підтримці України та Грузії, Захід повинен водночас переконати Москву у відсутності намірів підірвати позиції Росії через зміцнення демократичної Європи».

«Інтернешнел Гералд Тріб’юн» аналізує реальні перспективи диверсифікації джерел енергопостачання і шляхи транзиту до Європи. Газета зауважує, що проектовані газотранспортні артерії «Північний» і «Південний потік», які мали обійти Україну та Туреччину, а також «Набукко», покликані скоротити залежність Європи від російського блакитного палива, й далі залишаються лише на папері. «Інтернешнел Гералд Тріб’юн» також попереджає, що газові запаси Росії не безмежні і нагадує, що Європа має наростити свої потреби в газі через 20 років щонайменше на 200 мільярдів кубічних метрів цього палива. Це видання звертає увагу не лише на гальмування реалізації згаданих масштабних проектів із різних причин, але й на тривожні тенденції щодо енергопостачання вже найближчими роками.

Зважаючи на «довгий Різдвяний час» ( фактично п’ять днів вихідних), лондонський часопис «Таймз» нагадує про ліки від похмілля. Серед перерахований цією газетою «випробуваних засобів» – квашена капуста, «шерсть собаки, що вкусила вчора», тобто-нова порція оковитої (саме-похмілля), «повний англійський сніданок» (бекон, сардельки, яєчня, гриби та боби), натирання під пахвами лимоном, а також діаліз (нейтралізація алкоголю) нирок. Заодно газета робить і економічні підрахунки, наголошуючи, що, окрім болю голови і малоприємних спогадів, пиятика та похмілля завдає Великій Британії щороку два мільярди фунтів стерлінгів збитків.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG