Доступність посилання

ТОП новини

«Золоті» села України не бояться кризи


Запоріжжя – Сільські тротуари, викладені плиткою, у кожній хаті – євровікна і супутникова антена на даху. А біля сільради – сучасний розважальний комплекс… Ця мрія українського селянина стала реальністю в селі Довге Запорізької області. Місцеве аграрне підприємство щороку вкладає у його розвиток понад мільйон гривень, і на період кризи припиняти це не збирається.

До села Довге, що зпоблизу райцентру Чернігівка Запорізької області, мріють переїхати жителі навколишніх сіл. Бо головну сільську вулицю можна виставляти на конкурс краси, школа і дім культури – щойно відремонтовані, а поруч із дитсадочком – сучасний розважальний комплекс із тренажерним залом, сауною, більярдом та іншими атрибутами цивілізованого відпочинку.
А головне – зарплатня у місцевому сільськогосподарському кооперативі «Світанок» сягає 5 тисяч гривень, а влітку механізатор тут заробляє як непоганий підприємець. Більшість селян уже впоралися з капітальним ремонтом осель, і хати «світять» новими металопластиковими вікнами. В районі на село Довге також не натішаться.
Заступник голови Чернігівської райдержадміністрації Запорізької області Олександр Романчук розповів Радіо Свобода: «Зарплати у спеціалістів СВК «Світанок» досить-таки великі. На період збору врожаю механізатори отримують 7-12 тисяч гривень на місяць. При цьому всі ті дотації, які дає сільгоспвиробникам держава, «Світанок» не собі кладе в кишеню, а вкладає у соціальну сферу села і району, а власні проблеми вирішує самотужки. За 5 років у соціальний розвиток села вкладено понад п»ять мільйонів гривень».
«Так працювати може кожен»
Відремонтовані дороги і соціальні об’єкти – лише надводна частина айсберга. Як виявилося, аграрії придбали школі найсучасніші комп’ютери, взяли на свій баланс дитячий садок, спонсорують шкільну їдальню: обіди для школярів коштують усього 15 копійок! Жителі Довгого називають своє село «острівцем комунізму», згадуючи про так і невтілений комуністичний рай.
В чому ж секрет успіху місцевих аграріїв, у яких вистачає коштів і собі, і людям! СВК «Світанок» вирощує те ж саме, що і вся Україна: зернові, соняшник, овочеві культури. Але агротехнології продумані до дрібниць, врожаї – на заздрість сусідам, і продати вирощене кооператив встигає за найкращих цін. Тож жодного секрету немає, так працювати може кожен, вважає голова правління СВК «Світанок» В’ячеслав Курленков.
«Тут ніякої формули немає, слово честі! Просто якщо сьогодні треба щось зробити, наприклад, продати зерно тоді, коли хороший урожай і добрі розцінки – ми це робимо. Ми чесно працюємо: скільки людина заробила – стільки й платимо. По зарплатні, угодах із постачальниками – повністю розрахувалися, нікому не винні. А те, що кричать зараз: «погано працювати, криза», – у сільському господарстві кожен рік таке, ми вже звикли, тож у нас все нормально», – зазначив пан Курленков.
За його словами, все життя він працював вчителем фізкультури, захоплювався футболом. А коли його обрали головою правління сільгоспкооперативу – став будувати бізнес за принципом футбольної команди: група однодумців-професіоналів, кожен із них має свої завдання, і всі працюють на спільний результат.
Цього року кооператив зібрав рекордний урожай. І поки сусідні агрофірми тримали зерно в очікуванні кращих цін, СВК «Світанок» продав значну кількість збіжжя в Аграрний фонд України. Зараз ціни впали і частина аграріїв опинилася на межі банкрутства. Тим часом В’ячеслав Курленков фінансує будівництво районної спортивної школи, а перспектива поглиблення кризи його односельців не лякає. Адже вони мають те, що цінуватиметься за будь-яких умов: землю, те, що на ній росте, власні роботящі руки і кмітливу голову.
(Запоріжжя –Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG