Доступність посилання

ТОП новини

Непереможну Валентину Семенюк-Самсоненко таки відправили у відставку


Київ – Питання про позбавлення голови Фонду державного майна Валентини Семенюк-Самсоненко посади порушувалося у законодавчому органі протягом останнього року не один раз, однак безрезультатно. Заручившись підтримкою Президента України Віктора Ющенка керівниці ФДМ щоразу вдавалося не лише уникати відповідей стосовно неспроможності очолюваної нею структури здійснювати очікувану урядом приватизацію, а отже й наповнювати держбюджет, а й триматися міцно і впевнено свого крісла. Призначена указом Президента Віктора Ющенка у квітні 2005 року за квотою соціалістів Семенюк-Самсоненко була єдина, хто представляв цю партію у владі до нинішнього дня.

Валентина Семенюк-Самсоненко
Подання про звільнення Валентини Семенюк було зроблено Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко ще у січні цього року. Тоді це питання було підтримане більшістю Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, який рекомендував парламенту задовольнити прохання уряду. Однак це питання так і не ставили на голосування депутатів. Сама пані Семенюк-Самсоненко почувалася упевнено і щоразу заявляла, що перш ніж звільнити її з обійманої посади, вона б хотіла відзвітувати перед парламентаріями. Проте не дуже поспішала туди зі звітом. Скандали між керівниками держави та політична криза допомогли їй втриматися ще майже рік на цій посаді, попри звинувачення її опонентів у зловживаннях.

26 грудня Верховна Рада врешті звільнила Валентину Семенюк-Самсоненко з посади голови Фонду держмайна. За таку постанову проголосувало 259 депутатів.

Основним мотивом прихильників звільнення її з посади було те, що ФДМ не зможе виконати покладені на нього завдання на наступний рік зі старим керівництвом, як і не виконував у попередні роки.

Присутній у парламенті перший віце-прем’єр України Олександр Турчинов сказав, що питання звільнення Семенюк вже давно назріло, бо вона мовляв запроваджувала непрозорі схеми приватизації і завалила плани приватизації у 2008 році.

Валентина Семенюк до парламентської зали не прийшла попри те, що вона, за словами спікера Володимира Литвина, отримала офіційне запрошення.

Коментуючи своє звільнення вона заявила, що ця процедура здійснювалася з порушенням норм Конституції і закону про ФДМУ. Як і раніше вона наголосила, що воліла б відзвітувати перед депутатами перед звільненням і що такий звіт нібито був направлений у Верховну Раду.

У звільненні з посади вона звинуватила цього разу комуністів, які, за її словами, разом із БЮТ прагнуть швидкої приватизації Одеського припортового заводу. «Я відстоюватиму свої права всіма способами, які передбачає закон про державну службу. Віддати народне майно шахраям, здати ключ і піти – цього не буде. Мене призначав Президент України», – сказала вона журналістам.

Проте традиційний захисник Валентини Семенюк – Президент Віктор Ющенко цього разу не заступився за неї, що дало підстави окремим експертам заговорити про програш Глави держави у боротьбі за вплив на ФДМ.

Хто замінить соціалістку Семенюк?

Усунувши з посади Валентину Семенюк, бютівці та частина нунсівців не приховують задоволення і коментують це як перемогу. В тому числі і над Президентом, який раніше заважав їм втілити цю мрію у життя. Однак така ейфорія може бути передчасною. Оскільки Валентина Семенюк планує оскаржити своє звільнення у суді. І не виключено, що може виграти справу з огляду на стан української судової системи.

Про те, що Фонд держмайна може бути ще довго «безголовим» свідчать також і розбіжності парламентаріїв стосовно кандидатур на заміну Семенюк.

Запропонована керівництвом Блоку Юлії Тимошенко кандидатура Андрія Портнова на посаду голови Фонду держмайна не знайшла підтримки не лише в НУНС, а й у самому БЮТ.

Ба більше, у «Нашій Україні – Народній самообороні» це називають провокацією. Член НУНС Ксенія Ляпіна минулого тижня нагадала, що її фракція категорично проти Портнова за його неетичні висловлювання на адресу Президента.

Вона також дала зрозуміти, що пан Портнов може бути серйозним руйнівним чинником і у роботі новоутвореної коаліції (БЮТ, частина НУНС та блок Литвина).

У січні Кабінет Міністрів уже пропонував парламенту призначити головою ФДМУ Андрія Портнова. Згодом його таки було призначено виконувачем обов'язків голови Фонду. Однак у червні бютівець звернувся до Прем'єр-міністра і Голови Верховної Ради зняти з розгляду проект постанови парламенту про його призначення.

«Це рішення пов'язане з необхідністю припинення спекуляцій навколо ефективності роботи уряду України і парламентської коаліції і прискорення кадрових змін у Фонді держмайна України для забезпечення реалізації урядом України державної політики і ринкових перетворень у сфері приватизації і управління державним майном», – пояснював він у своїй заяві.

Тоді ж Портнов паралельно заявив фракції НУНС, що він не збирається припиняти критику на адресу Президента Віктора Ющенка в обмін на посаду і закликав колег знайти більш прийнятну кандидатуру на посаду глови ФДМ, яка буде ухвалена у парламенті більшістю і без дискусій. Такою кандидатурою у БЮТ вважали Андрія Кожем’якіна.

Але попри критику колег по коаліції уряд знову подав кандидатуру Портнова на посаду керівника ФДМ. Це означає, що латати дефіцитний бюджет (ухвалений у день звільнення Семенюк із посади) уряд планує в першу чергу за рахунок приватизації.

Для реалізації цієї мети уряду Андрій Портнов, на думку прем’єра, є найкращою кандидатурою. Але Тимошенко свідома того, що ця кандидатура не буде підтримана частиною НУНС, в якої пан Портнов викликає «алергію». Тож доведеться звертатися за «чужими голосами» в залі при ухваленні відповідних рішень. І не виключено, що такі голоси можуть бути знайдені. За певну винагороду у майбутньому зрозуміло. Такими ситуативними партнерами , за даними оглядачів, можуть бути комуністи і окремі «регіонали», що своєю чергою викличе невдоволення уже в окремих бютівців.

Звільнена з посади Валентина Семенюк між тим обіцяє заблокувати рішення парламенту в суді найближчим часом.

Не виключено, що з аналогічним позовом до суду звернуться і бютівці. У лютому цього року представник фракції Блоку Юлії Тимошенко Валерій Писаренко заявляв, що після звільнення пані Семенюк може бути притягнута до кримінальної відповідальності. Їй закидають службові зловживання під час приватизації підприємства «Луганськтепловоз» та Нікопольського феросплавного заводу.

Отже боротьба за Фонд держмайна ще триватиме.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG