Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко став головою партії – політичним лідером НСНУ


Згідно з ухваленими змінами до статуту НСНУ, Віктор Ющенко стає головою партії – політичним лідером партії і не входить до складу статутних органів партії та виконує свої повноваження на громадських засадах.

Відповідні зміни до статуту політичної партії НСНУ делегати ухвалили під час другого етапу з’їзду політичної партії «Народний Союз Наша Україна», який відбувся в суботу, 27 грудня, в Києві.

Також, відповідно до ухвалених змін, передбачена для політичного лідера партії консолідуюча партійна функція, мета якої – досягнення політичних сил та реалізація програми партії.

Ухвалені зміни передбачають, що голову партії – політичного лідера партії наділяють правом вирішального голосу під час роботи центральних керівних органів партії.

29 листопада Президента Віктора. Ющенка одностайно обрали головою партії «Народний Союз Наша Україна». До цього він був почесним головою «Нашої України».

Прес-секретар Глави держави Ірина Ванникова того ж дня наголосила, що рішення з'їзду НСНУ є визнанням Президента України Віктора Ющенка політичним лідером цієї партії.

За її словами, у зв'язку із чим рішенням будуть внесені зміни до статуту партії на другому етапі з'їзду цієї політичної сили, де мають бути сформовані керівні органи НСНУ.

Тоді ж експерти заявили, що Президент України не має права очолювати політичну партію НСНУ, оскільки це порушує вимоги Конституції України.

Як йдеться в юридичному висновку Незалежного українського центру правових ініціатив і експертиз «Правова держава», «чинна Конституція України прямо забороняє Президенту України обіймати таку посаду та виконувати пов’язані із цим функції».

Водночас заступник глави Секретаріату Президента Марина Ставнійчук зазначила, що рішення з’їзду партії «Народний союз «Наша Україна» про обрання головою партії Президента України Віктора Ющенка не порушує Конституцію України. Вона нагадала, що, відповідно до ст. 103 Конституції, Президент не може обіймати посади, в тому числі в об’єднаннях громадян, але водночас ні Конституція, ні закон про політичні партії не забороняє главі держави бути членом тієї чи іншої політичної сили.

Ющенко виступив із двогодинною промовою

Президент Віктор Ющенко у суботу, 27 грудня, під час двогодинної промови на другому етапі з’їзду партії «Народний союз «Наша України» вкотре розкритикував діяльність уряду, а також наголосив на необхідності ухвалення відповідних рішень щодо членів «Нашої України», які підписали угоду про коаліцію.

Як повідомив кореспонденту УНІАН делегат з’їзду, який побажав залишитися невідомим, переважною більшістю голосів учасники заходу виключили з порядку денного з’їзду питання про створення робочої групи з питань об’єднання національно-демократичних сил (йдеться насамперед про об’єднання «Нашої України» з «Єдиним центром»).

Після виступу голови партії делегати з’їзду продовжили розгляд внесених до порядку денного питань. Це, зокрема, щодо поточної політичної та соціально-економічної ситуації в країні, про внесення змін та доповнень до статуту партії, про обрання політичної ради.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG