Доступність посилання

ТОП новини

Герман Ван Ромпей – компромісна фігура на пост прем'єра Бельгії


Брюссель – На місце голови уряду Бельгії, що більше тижня залишалося вакантним, нарешті підібрали кандидата. Колишнього прем’єр-міністра Іва Летерма, який через скандальний продаж бельгійського банку подав у відставку, очевидно, замінить його колега по партії Герман Ван Ромпей. «Нарешті у літака є пілот» – реагують місцеві політики. Проте, з огляду на тривалі чвари між валонськими та фламандськими лідерами й економічну рецесію, політ не обіцяє бути легким.

Бельгія нарешті наблизилася до призначення нового голови уряду. Після тижня інтенсивних переговорів у вищих бельгійських державних установах та у королівському палаці, стало відомо, що ним може стати Герман Ван Ромпей із партії фламандських християн-демократів.
Полегшено зітхнули і політики, і прості громадяни, адже це означає, що відпала потреба у позачергових виборах, таких недоречних в умовах економічної кризи. «Я б хотів, при можливості, щоб це тривало аж до наступних виборів 2011 року. Слід нарешті дати нашим громадянам конкретну відповідь та припинити ці абсурдні політичні складнощі», – заявив голова франкомовних соціалістів Еліо ді Рупо, реагуючи на те, що саме Герман Ван Ромпей має сформувати новий уряд.
Колишній уряд Іва Летерма 10 днів тому подав у відставку. Це сталося після гучного скандалу навколо продажу бельгійського банку Fortis французькій фінансовій групі BNP Paribas. За позовом акціонерів банку суд заблокував цю комерційну операцію. Тим часом, у місцевій пресі з’явилася інформація про спробу тиску на суддю з боку представників уряду Іва Летерма.
Ромпей – «приборкувач» криз?
Чого ж чекають бельгійці від Германа Ван Ромпея, нового творця, або як його тут називають, «реформатора» уряду, який, вірогідно, стане прем’єр-міністром?
Перед тепер вже колишнім спікером нижньої палати парламенту стоїть справжня рятівна місія: приборкати дві кризи – політичну та економічну.
Колишній міністр із бюджетних питань, Герман Ван Ромпей особливо прославився у 90-х роках, завдяки істотному скороченню державного боргу. Наразі перед ним постало значно складніше завдання. Перше і найголовніше – він мусить сформувати новий уряд, що як передбачають, складатиметься за старим зразком – із коаліції з 5 партій. Розблокування роботи уряду означатиме для Бельгії вихід із тривалої політичної кризи.
Далі, новому голові уряду слід буде якнайшвидше подбати про план оживлення економіки, котрій загрожує рецесія. Бельгійці мають надію на швидке порозуміння між політичними лідерами щодо розмірів заробітних плат та компенсацій.
Не омине Германа Ван Ромпея і гірка чаша інституційної реформи країни. У Бельгії тривалий час точаться політичні чвари через бажання її північної частини – Фландрії – набути більшої автономії від Валонії, що знаходиться на півдні.
А ще невирішені питання порятунку згаданого банку Fortis, допомога вкладникам інших банків, котрі не мають доступу до своїх рахунків. Власне, цей перелік може продовжувати ще довго.
Чи вистачить сил і наснаги?
Та чи зможе впоратися з цим усім Герман Ван Ромпей, який довго вагався перед тим, як дати королю Альбертові ІІ свою згоду взяти на себе роль «форматора уряду».
Бельгійський депутат від партії фламандських ліберальних демократів Герман де Кро каже, що Ван Ромпей – «людина поміркована, що має великий досвід і несе багато відповідальності у своїй партії. Він економіст за освітою, колишній міністр, голова партії, спікер парламенту». «Гадаю, все це разом означає, що Ромпей – найкраще, що пропонує найважливіша в урядовій коаліції група християн демократів», – зазначив Герман де Кро.
Чимало місцевих експертів схильні вважати Германа Ван Ромпея ідеальною фігурою для створення нового консолідованого бельгійського уряду. Більшість політичних партій вже заявили про підтримку нового кандидата у його нелегкій місії.
Навіть голова партії демократів-центристів Жоель Мільке, прозвана народом через свою принциповість «Мадам «Ні»», висловила надію на швидкий вихід Бельгії з політичної блокади – саме завдяки Германові Ван Ромпею.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG