Доступність посилання

ТОП новини

«Зелена і пухнаста». Чи є успіхи в боротьбі з «ялинковими» браконьєрами?


У деяких регіонах України оголосили війну так званим ялинковим браконьєрам. Зокрема, на Київщині спеціальні патрулі бережуть дерева від незаконної «новорічної» вирубки. А Міністерство охорони навколишнього природного середовища почало спеціальну акцію, намагаючись врятувати ялинки від сокири. Міліція залучає щодня десять тисяч співробітників, щоб попередити вирубку лісу. За даними виконувача обов’язків начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Юрія Сіденка, за незаконну вирубку до адміністративної відповідальності притягли понад тисячу правопорушників.

Хто наведе лад у ялинковому господарстві?
Якщо хочете зустріти Новий рік із живим, а не штучним деревцем, купити його можете, але це має бути сертифікований товар. Інакше - штраф. За незаконну вирубку доведеться заплатити від 85 до 170 гривень і відшкодувати збитки. Залежно від розмірів зрубаного дерева вони можуть сягати понад 9 000 гривень. Незважаючи на це, покупців ялинок не цікавить, «легальні» вони чи ні? У цьому переконалася кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Коваленко, відвідавши кілька з двохсот торгових точок у Києві.
«Шалений попит на лісових красунь породжує пропозицію, тож не дивно, що живі ялинки продають на кожному кроці. У столиці є величезні ялинкові базари, а є просто огороджені дерев’яним парканчиком точки продажу молодих саджанців сосни, ялинки і ялиці. Справжню ялинку в столиці можна придбати за 50 гривень і вище. Практично всі деревця висотою близько двох метрів, тому ціна залежить від пишноти, говорять продавці. Однак більшість покупців вибирають все ж таки сосну, яка і стоїть довше і коштує дешевше. Найдешевшу сосну продають за 30 гривень. Залізна підставка для ялинки - це щонайменше ще плюс 50 гривень. Дозволу на продаж ялинок покупці не запитують, та й людей, які б перевіряли наявність таких документів ніде поруч не видно. Зберегти життя лісовим красуням можна, купивши штучну ялинку, метр якої в столиці коштує від 180 гривень. Але штучні новорічні красуні все ж користуються попитом набагато менше».
«Беркут» бореться з лісовими браконьєрами
На Закарпатті ялинки коштують дешевше, ніж у столиці. А на боротьбу з «ялинковими» браконьєрами відрядили навіть загін міліції «Беркут». Одна з мобільних груп міліції виявила минулого тижня 100 новорічних ялинок. В рамках проведення профілактичних заходів під умовною назвою «Ялинка» у Надвірнянському районі Івано-Франківщини затримали два автомобілі, що перевозили хвойні деревця в Закарпатську та Одеську області. Документи на деревця не відповідали дійсності. Правоохоронці затримали товар і вже говорять про підстави для порушення карної справи. Це – один із найгучніших фактів незаконного продажу ялинок.
У той же час правоохоронці кажуть, що в області зменшився попит на живі ялинки. Принаймні те, що ялинок стали купувати менше, видно по партіях, якими деревця привозять на ринки: не більше 40—50 штук. Раніше новорічні дерева привозили на Закарпаття вантажівками.
Допомагають правоохоронцям і закарпатські екологи. Вже кілька років поспіль пропагує ідею реалізації ялинок у горщиках, як це прийнято в багатьох західних країнах, громадська організація «Екосфера». Однак, за словами її керівниці Наталії Дерев’янченко, проекти на кшталт «Допоможемо різдвяній ялинці» чомусь не дуже знаходять підтримки у влади та місцевого лісництва. Ялинки з горщиків навесні ж можна було б висаджувати у ґрунт. Наприклад, у Москві щороку такими ялинками засаджують кілька гектарів.
А загалом для закарпатців ялинки до Нового року готує обласне управління лісового господарства — завжди в межах 50 000 штук. Дерева продають приватним підприємцям, які й вивозять їх на ринки. Найцікавіше, що відпускна ціна дерев у лісогосподарстві майже вдвічі менша за ту, що просять на базарах. Ялинки підприємцям продають у середньому по 10-12 гривень за погонний метр, на ринках же ціна цих самих дерев автоматично зростає від 30 гривень за ялинку, ціна ж ялиці іноді зашкалює за 100 гривень.
І ще один нонсенс: ялинки продають чи львівські, чи Івано-франківські. Закарпатські, як виявляється, підприємці везуть переважно до Києва, де за таку ж ялинку можна виторгувати втричі більше. Відомо, що минулоріч у столиці до Нового року продали близько 200 000 ялинок, привезених переважно з Карпат і Криму.
Ялинковий патруль
Патрулювати київські ялинки від зрубування – обов’язок працівників «Київзеленбуду». І наразі вони не спіймали жодного браконьєра, повідомив Радіо «Свобода» Олександр Коркуленко, начальник відділу лісового господарства «Київзеленбуду.
«Патрульні мобільні групи патрулюють лісопарки і господарства. Поки порушників не виявлено. Займаються цим представники Київзеленбуду, лісова охорона, представники Державної екологічної інспекції, а також міліція».
Зелені зони в містах залишаються під загрозою знищення, і передноворічними акціями на захист ялинок цьому важко запобігти, зауважує колишній міністр охорони довкілля України Сергій Курикін. «Це, звичайно, приємно чути, що «Київзеленбуд», який не перешкоджає знищенню зелених зон в самому місті, починає десь на околицях вистежувати браконьєрів. Це справляє враження активності міської влади. Вони щось рятують, я не сумніваюся. Але при цьому це не заважає їм в самому місті Києві знищувати зелені зони. За це відповідає місцева влада, яка є господарем міста і має право відвести ту чи іншу ділянку під забудову. Відповідальна влада мала б гармонізувати штучну зону існування людини і ту природну зону, яка людину породила, і без якої людина не може повноцінно існувати».
Чинне законодавство України дає достатньо важелів, щоб дати відсіч «ялинковим браконьєрам». Можливі не лише адміністративні, а й кримінальні покарання. Це констатує заступник начальника держслужби заповідної справи Мінприроди України Микола Стеценко. «Може бути матеріальна відповідальність, наприклад, за вирубку в звичайному лісі. Якщо ж займатися браконьєрством у заповіднику, то має бути і кримінальна відповідальність. Проводиться слідство, далі справу потрібно доводити до суду».
На папері все виглядає досить чітко, інша річ - як на практиці карають тих, хто вирубає, а також реалізує оптом і вроздріб ялинки…
В останні тижні, попереджаючи незаконну вирубку хвойних дерев, міліція вилучила у порушників близько десяти тисяч ялинок вартістю півмільйона гривень.

Коли Ви купуєте ялинку на Новий рік, то цікавитеся, чи законно її зрубали?
Ірина, косметолог: Я не купую живих ялинок, я купую гілочки і роблю гарні новорічні композиції. Тим самим я зберігаю щось у лісі.
Василь, пенсіонер: Раніше завжди купували сосни на Новий рік. Зараз діти й онуки виросли, тож купуємо гілочки. Ніколи не цікавився, чи законний продаж ялинок…
Олена, домогосподарка: Ми завжди ставимо. Але я ніколи не цікавилася при покупці, чи законно зрубане дерево, звідки воно, з якого регіону… Люди заробляють, як можуть.
Олександр, програміст: Я ніколи не купую живі ялинки. З міркувань екології, звичайно. Не можна їх вирубувати!
Ірина, економіст: Я цього року збиралася штучну купити, але втратила роботу. Тож сподіваюся, зроблю це наступного року, бо мені ялиночок шкода дуже.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG